930 x122 grota rece

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu, după ce Senatul a votat ca profesorii cercetați pentru hărțuirea elevilor să aibă interzis la catedră: „Rolul Legislativului este esențial”

Senatul a adoptat, luni, modificări la Legea educației care instituie suspendarea contractului de muncă în cazul profesorilor cercetați pentru fapte de violență sau de hărțuire sexuală.

Citiți și: „Este dictatură internă la PNL Argeș! Dacă nu ești nepotul cuiva, ești linșat!”

Senatorul PNL Alina Gorghiu, inițiator al proiectului legislativ, susține că este singura soluție „pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unității unde activează cadrul didactic și pentru a elimina situații care au înfuriat opinia publică”.

O persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esențial al cadrului didactic în procesul de formare și educare a elevilor cade în derizoriu.

Citiți și: Marele „transfer” anunțat cu surle și trâmbițe de PNL Argeș, un fâs!

Este singura soluție pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unității unde activează cadrul didactic și pentru a elimina situații care au înfuriat opinia publică cum este cazul profesorului de educație fizică, de la școala „Spectrum” din București, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia sau cazul profesorului dintr-o comună din Tulcea, care a întreținut relații sexuale cu trei eleve minore.

Sau cazul din ultimele zile, relatat în presa centrală, cu profesorul de la Colegiul de Arte din Iași, condamnat pentru pornografie infantilă și care continuă să le predea elevilor”, precizează senatorul PNL, originar din Argeș, într-un comunicat de presă.

Alina Gorghiu (foto) susține că proiectul vine ca urmare a faptului că legislația este lacunară, deoarece „angajații din școli acuzați de fapte de violență sau de natură sexuală, deși împotriva lor a fost pusă în mișcare acțiunea penală sau au fost chiar trimiși în judecată, lucrează în același mediu ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat”.

GORGHIU: ROLUL LEGISLATIVULUI ESTE ESENȚIAL 

Este imoral? Da. De ce se întâmplă așa ceva? Pentru că legea permite în cazul personalului didactic și nedidactic din școli, spre deosebire de legislația cu privire la funcționarii publici, magistrați sau polițiști, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situații asemănătoare.

Rolul Legislativului este esențial.

Astăzi, prin votul senatorilor, am eliminat vidul legislativ din Legea Educației, în domeniul suspendării raporturilor de muncă în toate aceste cazuri pentru întregul personal angajat în învățământ”, adaugă Gorghiu.

CE PREVEDE PROIECTUL LEGISLATIV ADOPTAT LUNI DE PLENUL SENATULUI 

Potrivit explicațiilor parlamentarului liberal, „proiectul instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă:

– la inițiativa conducătorului unității/instituției de învățământ, dacă față de o persoană angajată s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau de natură sexuală;

– de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituție de învățământ este trimisă în judecată pentru faptele menționate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;

– tot de drept, dacă față de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

În cazul în care persoana a fost achitată prin hotărâre definitivă, își reia activitatea și i se plătește, în temeiul normelor și principiilor contractuale, o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului”.

Alina Gorghiu precizează că are „tot respectul pentru profesia de dascăl și pentru toți oamenii școlii”, dar nu poate „sta pasivă la lacunele legislative care permit celor care hărțuiesc elevii sau studenți să lucreze în continuare în același mediu”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 urmează a fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90