New Profesional Consult 930 x 122

Altex

Altex amendat pentru că „minte” cu reducerile afișate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat magazinul Altex pentru că vindea produse promovate ca fiind la reducere de Black Friday, fără a aplica reducerea aferentă din prețul de referință.

Citiți și: Breaking: Fondatorul unei companii gigant din România a murit!

Au fost descoperite peste 1.000 de produse reduse fictiv. Magazinul a fost sancționat cu amendă în valoare de 50.000 de lei și de asemenea, comisarii ANPC au propus suspendarea temporară a activității site-ului.

Sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept ”Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale. 

Citiți și: Mioveni. Reduceri pentru toată lumea!

Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).  Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site. ”, precizează ANPC într-un comunicat de presă.

RĂSPUNSUL REPREZENTANȚILOR ALTEX

De asemenea, autoritatea precizează că, reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe această temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de ”reducere de preț” neconformă. 

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale. 

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri.”, se mai arată în comunicat.

Exemple de produse cu abateri de preț, afișate pe site

Sursă foto principal: 60m.ro

Eurial 555 x222
Pizza Sapori Italia 570 90