930×122 CAPRA 5

primaria pitesti

Anunțul a fost făcut: Se impune montarea repartitoarelor!

Anunțul a fost făcut: Se impune montarea repartitoarelor!

Citiți și: Pitești. Lumea le primește GRATUIT în piețe!

Primăria Municipiului Pitești vine cu noi precizări privind obligativitatea montării repartitoarelor de căldură:

,,Având în vedere discuțiile purtate în această perioadă, cu privire la obligativitatea montării repartitoarelor de costuri, TERMO CALOR CONFORT S.A. aduce la cunoștință faptul că, pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire.

Citiți și: Decizie de ultim moment! Se întâmplă la Bazinul Olimpic

Echilibrarea hidraulică a instalației de încălzire, presupune montarea la baza coloanelor de încălzire, în subsolul tehnic al blocului, a unor regulatoare automate care mențin diferența de presiune constantă între turul și returul instalației de încălzire pentru distribuirea uniformă a agentului termic.

Toate etapele privind echilibrarea hidraulică, proiectare, achiziția echipamentelor și montarea acestora sunt responsabilitatea asociațiilor de proprietari.

<LEGE nr. 24 din 9 ianuarie 2023

privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică

ARTICOL UNIC

Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 957 din 30 septembrie 2022, cu următoarele modificări:

  1. La articolul I punctul 13, alineatul (5) al articolului 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

<(5)  În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire.>”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

27 de comentarii

  • Diana spune:

    „Obligativitatea montării repartitoarelor de căldură conform noii legislații este un pas important spre eficiența energetică. Această schimbare va permite o mai bună gestionare a consumului de energie în condominiile cu sistem de încălzire centralizată, ceea ce, sper, va duce la costuri mai mici și la o utilizare mai responsabilă a resurselor. Totuși, implementarea va necesita un efort considerabil din partea asociațiilor de proprietari, atât financiar, cât și logistic

  • Edy spune:

    Vrăjeală made in UE ascultată și pusă în practică orbește de „marii consumatori au Europei”.
    Cine vrea eficientă energetică să plătească pentru eficientizarea! Ce eficientă cănd pe o scară de bloc mai sunt 1-2 apartenente racordate la sistemul de termoficare? Mare parte din pierderi sunt pe traseu nu în casele oamenilor. Cine plătește pentru tot ce trebuie instalat daca majoritatea locatarilor au centrala individuală și nu vor să plătească ceva ce nu le aduce nici un beneficiu? La impuneți unor oameni care abia reușesc să își plătească dările să plătească și nu știu. e sistem de echilibrare? Si repartitoare, robineți, lucrate, deranj …?
    Cum crește eficiența energetică că plătești tot atâția bani pentru mai puțină energie?

  • Exe spune:

    Este o mare teapa, sistemul a mai fost implementat și nu a funcționat, s.au investit bani degeaba , oamenii vor muri de frig în case , sunt obligați sa închidă caloriferele ca sa nu plătească înregistrări de aiurea ale repartitoarelor, fiecare asociație va decide ea dc montează sau nu!

  • Aristotel spune:

    O formula care nu masoara real consumul de agent termic. In plus se platesc bani pentru citirea lor pe fiecare calorifer si calcul. Asa ca nu este cu nimic mai ieftin. Iar cei debransati ori cu centrala pe gaze perturba functionarea sistemului pe verticala. Bine este cu centrala de scara, calorimetre si contract pe fiecare apartament. In rest tor in comunism suntem.

  • Constantin spune:

    Abia așteptam momentul asta sa ma debransez și sa trec pe electric…
    Auzi la ei, sa bag toți prostii în casa, mai vor și bani sa le citească, niciodată!

  • Oparitu spune:

    Pai, in lege se stipuleaza ca „in fiecare apartament sau spatiu cu ALTA DESTINATIE DECAT CEA DE LOCUIT”. Ori este scrisa gresit ori in apartamentele in care se locuieste nu sunt obligatorii. Poate se refera la uscatorii, scarile si holurile blocului, spatiile de locuit transformate in firme. Ca destinatia unui apartament/garsoniera este de locuit.
    Si daca sunt obligatorii, cum de ma obliga sa fac citirea contra cost cu o alta societate dinafara TCC? Nu miroase a smecherie? CEZ, ENGIE sau altii care distribuie fel de fel au cititorii lor autorizati, GRATIS! Termo Calor Confort sa faca contracte cu firme pentru citire si sa-i plateasca ei sau sa-si faca site pentru transmiterea datelor.
    Mai scoateti mana din buzunarul nostru ca riscati sa va fie taiata!

  • Pitestean spune:

    Treaba cu repartitoarele,este o gaselnita si o mare gogomanie,pe hartie are o explicatie cu multe rezerve iar in realitate se confirma ca sunt inutile pentru economii si costuri. Totul este ca firmele care le distribuie,monteaza…sa aibe dever.In toata Europa nu ve-ti gasi o lege asemanatoare.

  • Teo spune:

    chiar ne cred idioți.Pai sistemul de echilibrare hidraulica să l suporte cine furnizează agentul termic sau chiar idioții din guvern care au venit cu aceasta vrăjeală.Repartitoarele sunt o afacere ordinară a șmecherilor.

  • Parereamea spune:

    Sunt anti centrale termice, microcentrale etc, dar pt astfel de chestii … decat sa bagi bani in asa ceva mai bine mai pui, mai strangi si bagi centrala direct ca oricum majoritatea au nămol mult si nu mai sunt eficiente, fara o curatare temeinica

  • Adu spune:

    Asta e ca si cum s-a intalnit hotul cu prostul prostul suntem noi.Sa puna termometrele astea ca nu sunt repartitoare pentru ca contabilizeaza toată caldura din case nu ce intra pe teava la calorifer .Citirea după anumit timp se mărește unilateral..si iti ia lua bani nemunciți toata viața .Trebuie văzut ale cui sunt firmele astea…sa se duca la munca nu la intins mana.

  • Chivulescu Viviana spune:

    Nu sunt de acord cu montarea repartitoarelor de căldură.Ne este bine așa,cu încălzire centralizată!

  • Drăghici spune:

    Este o hoție pe față,am mai avut timp de 10 ani aceste repartitoare și să dovedit că ne costă enorm de mult. Lăsați ne fără aceasta șmecherie numite repartitoare.

  • Georgescu Doina spune:

    O Mare Păcăleala!!Să vă fie rușine!!

  • Joita spune:

    Sa se sesizeze avocatul poporuluisau Protectia Consumatorilor ,deoarece poate fi considerat furt.Domnul Opaina a spus clar ca este o găselniță, se îmbogățesc anumite societăți, pe sărăcia oamenilor.Repartitorul nu măsoară cât consuma ,ci temperatura din camera/apartament.

  • Costică spune:

    Ca sa masori energia termica pe care o cedeaza un calorifer într-o incapere la un moment dat trebuiesc montate doua sonde de temperatura una pe conducta de intrare in calorifer (t1) si alta pe conducta de ieșire din calorifer (t2). De asemenea trebuie montat un debitmetru D pe conducta de intrate in calorifer. Determinarea energiei termice cedata de calorifer se face cu formula t1-t2*D = calorii cedate de calorifer. Orice alt tip de determinare a caldurii cedate de un calorifer este o MINCIUNA.

  • Rușine!…ale cui sunt firmele care montează repartitoarele!?…Huooo!

  • Bogdan spune:

    ce de bani castiga … astea de la termo calor si confort( doar pentru ei), dimineata la ora 4.30 trebuie sa las apa calda sa curga cel putin 10 minute, sa vina calda si apometrul inregistreaza ca si apa calda.

  • EU spune:

    Corect, Avocatul Poporului! Măcar atât.
    Nici în dictatură nu se putea întâmpla așa ceva.
    Imbecilitatea asta cu „repartitoare” este o măsură a HALULUI în care a ajuns acest oraș – o mizerie și a acestui stat!
    Sunt înconjurată de centrale ilegale care nu au același regim termic cu cel centralizat.
    În 2013 am propus studiu de fezabilitate pentru centrală de bloc și panouri solare cu fonduri europene și și-au bătut joc primăria și administratorul criminal, pe bune, de la bloc.

  • Un pensionar spune:

    1. Nu trebuiau să se accepte două sisteme de încălzire pe un bloc.
    2.În condițiile echilibrări hidraulice pe bloc , repartitoarele indică corect consumul de căldură dintr-un ap. 3. Acum, repartitoarele sunt cu transmisie radio, deci, nu-ți mai intră nimeni în casă pt citirea lor. 4. Mulți dintre noi, vrem să păcălim vecinii. Ex: dublează suprafața radiantă a caloriferelor și vrea să plătească la fel ca ceilalți. 5. Mai multe? puneți mana și studiați -asta pentru cei de sus.

  • Corina Gheorghe spune:

    Niște … ! Nu mai știu cum să-și umfle buzunarele pe spinarea noastră. Stau la etajul 1 cu centrală termică în fața blocului și dimineața la ora 5.40 las robinetul de apă caldă deschis 20 de minute până se încălzește apa. Repet: etajul 1 și centrală în fața blocului. Contoarul de apă caldă înregistrează consum (evident de APĂ RECE). E corect ??? O mare țeapă va fi și cu noile repartitoare. Urmăriți la întreținere cât plătiți fără repartitoare ,,deștepte” și cât veți plati cu. La care se va adăuga și costul citirii. Ca să fie tacâmul complet !!! De ce oare îi lăsăm să-și bată joc de noi la infinit ???

  • Rezervistul spune:

    Am mai pus repartitoare in 2008 …. apoi toți pensionarii (80%) din bloc le-au ținut închise că au pensia mică iar eu care aveam copil mic și-mi trebuia căldură trebuia să consum mult mai multe unități decât în mod normal ( paușal)pt a încălzi apt….deoarece pereții erau reci ( de la vecinii care stăteau în frig)Ca să nu mai spun că și tavanul și podeaua erau la fel de reci…Din 2010 de când am trecut pe paușal pereții sunt calzi…totul este bine… Și plătim pt supr apt…. indiferent câte persoane sunt in apt… Așa mi se pare corect Atunci am realizat… și le-am dat dreptate celor care spuneau că prețul plătit pt căldură a explodat față de paușal…. odată cu montarea repartitoarelor…Am consultat un ing în constr și mi-a spus că nu este bine pt bloc…pt structura lui de rezistență închiderea a peste 80 % fi repart in special la ger deoarece apare o slăbire a structurii…a fațadei…a tencuielilor etc

  • Gica spune:

    Furnizorii de agent termic pentru incalzire, sunt obligati sa monteze aparate de masura pentru cantitate de energie termica consumata de un beneficiar pe baza căruia sa emita factura.Prin montarea repartitoarelor de costuri se creste pretul gigacalorie cu valoarea care o percepe firmele pentru citire,calcularea valorilor inregistrate de repartitoere,noi am avut repartitoare SI a crescut valoarea facturilor cu 800 lei..

  • URSU DANIEL OVIDIU spune:

    Am avut repartitoare din 2002 până în 2015 ,doar probleme au fost , nu mai vreau să intru în amănunte , este cel mai prost sistem posibil ,din 2015 am trecut pe centrala termica proprie și de atunci pot spune că sunt mulțumit pentru așa confort niciodată nu mai am nevoie de alte oferte .!

  • Basil spune:

    Cei care au comentat au perfecta dreptate pentru situatiile infatisate.
    Trebuie platite serviciile prestate pe baza de masuratori reale si nu cu echivalari aproximative si plata cititorilor .
    Practic s-a dovedi hotie la nivel de guvern.
    Huo !

  • Blocatar spune:

    Romanului, daca ii dai un repartitor si un robinet cu care sa regleze fluxul de apa calda din calorifer,
    primul lucru care ii vine in minte este sa inchida robinetul si sa ‘traga’ caldura prin pereti de la vecini.
    Cursa incalzirii pe banii vecinilor!
    Cei care nu isi permit sa stea in frig (ca au copii mici) se indreapta spre INDEPENDENTA TERMOENERGETICA (centrala individuala).

  • Ovidiu spune:

    Eu am repartitoare pe care le citea firma respectiva și acum ma obliga sa îmi montez alte repartitoare care se citesc de la distanta.
    Mi se spune dacă nu le montez pe cele noi, o sa ma treacă la paosal. Poate cineva sa îmi dea un sfat cu ce este de făcut?
    Multumesc!

  • anonim spune:

    Eu tot nu înțeleg care este scopul repartitorului. Ce îmi repartizează? Că am calorifer, și plătesc pentru el în funcție de mărimea lui. Repartitorul ce face? Măsoară temperatura apei din calorifer? Sau ce?
    Poate că guvernul spune că este obligatoriu repartitorul, dar dacă nu spune și de ce, atunci este ca și când ar spune că nu ai voie să consumi sau să comercializezi droguri, dar nu spune și de ce.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3