New Profesional Consult 930 x 122

Arges

Argeș. Protest pe perioadă nedeterminată: activitatea va fi grav perturbată

Argeș. Protest pe perioadă nedeterminată: activitatea va fi grav perturbată

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

Blocul Național Sindical (BNS), alături de afiliatul său Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că începând de joi, 2 noiembrie 2023, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată.

„Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceștia le au, nu se găsesc soluții”, arată Blocul Național Sindical.

Citiți și: Grav accident rutier ACUM! Două mașini sunt „praf”

Acesta mai transmite că s-a încercat rezolvarea problemelor în ceea ce privește salarizare. S-a promovat un proiect de lege pentru „a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale”.

Salariații acestor instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent.

Argeș. Protest pe perioadă nedeterminată: activitatea va fi grav perturbată

Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii.

În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente că proiectul de lege a fost retras de la vot.  Motivul a fost că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

„Am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră!”

Sindicaliștii spun că instituțiile s-au mai confruntat cu un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public.

Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate.

Sunt puse în pericol:

-decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);

-asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;

-creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;

-scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

„În ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicală, împreună cu președintele CNAS și conducerea executivă a acesteia, ne vedem nevoiți să apelăm la această soluție disperată: protest generalizat pe perioadă nedeterminată!

Așadar, de joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale).

Și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată.

În acest sens, 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial.

Argeș. Protest pe perioadă nedeterminată: activitatea va fi grav perturbată

Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an.

În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma!”, au transmis sindicaliștii”, transmit sindicaliștii.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90