Kaia 930 x 120

modificări cod rutier

Atenție șoferi! Riscați amenzi de 3.000 de lei dacă țineți acest obiect în mașină

Conform noului Cod rutier 2022, conducătorii auto care au obiceiul de a-și accesoriza mașina cu diferite obiecte care pot reduce/împiedica vizibilitatea riscă amenzi care poate ajunge și la 3.000 de lei.

Citiți și: Acești șoferi nu vor mai avea voie să conducă în România

Legea este clară în această privință, și anume „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni”.

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că sancțiunea poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei.

Citiți și: Noi schimbări în Codul Rutier! Nu-ți mai ia nimeni permisul

În această categorie a accesoriilor intră și bine cunoscutele iconițe aducătoare de noroc. Anumiți șoferi au obiceiul de a-și umple parbrizul cu astfel de obiecte.

De asemenea, pe lista accesoriilor care trebuie să dispară intră și odorizantele, carnetele de notițe, suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului.

Totodată, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.

O altă prevedere regăsită în noul Cod Rutier 2022 are legătură cu parbrizele sau lunetele murdare. Șoferii aflați în această situație riscă 8 puncte de amendă și o amendă contravențională de până la 1.160 de lei.

Foto descriptiv: Observator

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
Pizza Sapori Italia 570 90