EcoMoto 930×122

    Coriolanus

    Coriolan

    Coriolanus este o piesă de Wiliam Shakespeare. Ea evocă un personaj legendar Caius Martius din secolul al V î.Cr.

    Este perioada imediat următoare epocii regilor Romei antice şi instaurarea Republicii. Caius Martius supranumit şi Coriolanus este un general roman care se distinge în luptele cu Volscii inamicii romanilor. El îl învinge pe conducătorul volscilor Tullus Aufidius la asediul oraşului Corioli. Se întoarce victorios la Roma şi este propus să devină consul. Prin malversaţiile a doi tribuni populişti, în loc de onoruri, este alungat de la Roma profitându-se de dispreţul lui Coriolan pentru plebe. Coriolan, furios, se duce la volsci şi se angajează în slujba lui Aufidius, precum făcuse contemporanul său Temistocle, învingătorul perşilor, care se pune finalmente în slujba acestora, alungat din Atena. Coriolan atacă în fruntea unei armate Roma, dar la pledoariile mamei sale Volumnia, soţia Virgilia şi a fiului său îl conving să renunţe la asediu şi face pace cu Roma. Furios că Roma nu a fost cucerită, Aufidius dă ordin şi Coriolan este asasinat. Aceasta este piesa shakespeariană.

    Regizorul şi actorul Ralph Fiennes (se pronunţă Rafi Fainz) mută drama antică în  stricta contemporaneitate. Ne aflăm într-o ţară în pragul războiului civil, plebea suferă de lipsa de grâu, se încaieră cu jandarmii. Caius şi militarii săi sunt parcă militarii americani din Irak, iar inamicii volsci precum paramilitarii lui Ratko Mladici (filmul este în întregime filmat în Serbia şi Muntenegru!!!). Volumnia este echipată ca o veterană de război, iar fiul lui Coriolan este elev de şcoală militară. Prietenul lui Coriolan senatorul Menenius cât şi conspiratorii tribuni acţionează într-un parlament ca oricare din Europa. Multe din scene şi dezbateri sunt televizate, inclusiv prezentarea lui Coriolan ca viitor consul este subiectul unui talk show. Filmul cu replicile total shakespeariene capătă o forţă nebănuită în contextul contemporan. Iată cum Shakespeare redevine oricând contemporanul nostru!

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90