930 x122 grota rece

    Ides_of_March_

    The Ides of March

    Acesta este ultimul film realizat de George Clooney ca regizor şi actor. Este un film politic vorbind despre putere şi morală în America de azi.

    Personajul principal este însă tânărul Stephen Meyers interpretat de Ryan Gossling un actor cu câteva filme foarte bune de anul acesta. Steven este un tânăr consultant politic antrenat în procesul alegerii guvernatorului Mike Morris (Clooney) pentru candidatura din partea Partidului Democrat pentru Preşedinţia SUA. Campania se află într-un punct critic mijlocul lui martie (de unde şi numele filmului) când sunt preliminarele din Ohio. Contracandidatul lui Morris, senatorul Pullman deţine un uşor avantaj şi aceste alegeri sunt esenţiale că pot stabili pe viitorul candidat. Un personaj cheie este senatorul Thompson (Jeffrey Wright) care deţine un număr de electori nedecişi care pot influenţa balanţa în favoarea unuia dintre candidaţi.

    Steven se combină cu Molly Stearns (Evan Rachel Wood)o voluntară implicată în campania lui Morris, dar şi fiica preşedintelui Partidului Democrat! Molly avea însă o aventură cu Morris de pe urma căreia rămâne gravidă. Stephen află întâmplător de această aventură şi îi face rost de bani pentru avort.

    Stephen făcuse eroarea de a se întâlni cu Tom Duffy (Paul Giamatti) şeful campaniei lui Pullman şi este şantajat de jurnalista Ida Horovicz (Marisa Tomei) că afacerea va fi dată în vileag. Stephen îi mărturisise această întâlnire lui Paul Zara (Philip Seymour Hoffman) şeful lui direct şi şeful de campanie a lui Morris. Zara îl concediază pe Stephen după o consultare cu Morris, care aflase că acesta se combinase cu Molly. Nervos, Stephen se duce la Duffy să intre în campania lui Pullman, dar află că manevra cu întâlnirea sa cu Duffy şi probabil şi secretul întâlnirii lor fusee dat în vileag chir de Duffy. Ideea lui era că Stephen era prea bun să fie de partea lui Morris şi dacă va fi concediat va fi în favoarea sa şi alui Pullman. El refuză să-l angajeze pe Stepphen chiar dacă acesta îi mărturiseşte că are ceva tare împotriva lui Morris.

    Molly care făcuse avortul află de concedierea lui Stephen şi se pare că-l caută pe Morris să lămurească situaţia. Oricum ea se sinucide printr-o supradoză de medicamente. Stephen ajunge la camera lui Molly şi îi recuperează telefonul celular. El îi cere lui Morris imperativ o întâlnire şi îl şantajează cu revelarea amorului cu Molly dar şi cu oferta senatorului Thompson pentru susţinerea lui Morris.

    Obligat de situaţie Morris îl concediaza pe Zara şi-l reţine şef de campanie pe Stephen.  Discuţia este exemplară, Meyers îl averizează pe Morris că preşedintele SUA are puteri nelimitate dar nu poate să se încurce amoros cu voluntare precum Molly, ceea ce ne aminteşte de problemele preşedintelui Clinton.

    Filmul este un film despre corupţia pe care o dă putere de spre şantaj şi minciuni. Oricum faptul că America a putut rezolva astfel de situaţii jenante dovedeşte forţa democraţiei sale. Am citit cui atenţie şi opiniile unor cinefili. Un american este enervat că opiniile filmului sunt liberale deci ale unor suporteri ai Partidului Democrat, dar republicanul uită că filmul are în centru minciunile şi  ipocrizia democraţilor. Mie mi-a plăcut filmul care este necruţător cu anumite moravuri dar nu are tenta antiamericană a unor filme precum Page 8 sau Ghost Writer pe care eu n-o pot accepta.

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3