Donaris 930 x 122

exoschelet

A mers pe propriile picioare, desi era paralizat

Un accident de masina petrecut in urma cu 4 ani l-a lasat paralizat, dar iata ca in 2011 a fost capabil sa mearga singur pe scena pe care se acordau diplomele de absolvire a facultatii pe care o urma. Performanta lui Austin Whitney a fost posibila datorita unui dispozitiv special care, insa, nu a costat foarte mult in raport cu alte dispozitive similare de pe piata.

In 2007, Austin Whitney a fost implicat intr-un accident rutir care putea sa il coste viata. Avand paralizie de la brau in jos, Austin a luptat pentru fiecare moment. La 22 de ani, insa, iata-l parcurgand triumfator o scena de la Universitatea Berkley pentru a-si primi diploma de absolvire.

Cum a reusit? Cu ajutorul unui exoschelet robotic pus la punct de cercetatorii de la Universitatea sa. Echipa a fost condusa de profesorul Homayoon Kazerooni.

Acesta si echipa sa au proiectat exoscheletul de tip cadru cu gandul sa poata fi cat mai usor accesibil. Nu l-au incarcat cu aparatura sofisticata si scumpa, preferand, de exemplu, un computer atasabil cu autonomie de 8 care pune exoscheletul in miscare.

Drept rezultat, dispozitivul lui Austin nu va conferi prea multa gratie, dar ofera posibilitatea miscarii la pretul de doar 15.000 de dolari. Alte dispozitive asemanatoare se vand la circa 100.000 de dolari bucata.

Traducere din Permalink San Francisco Chronicle

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90