EcoMoto 930×122

    55de78f417

    De ce e sexul oral mai periculos decât fumatul

    Virusul HPV, care se transmite şi prin sex oral, este principala cauză a cancerului în gât, la persoanele sub 50 de ani, avertizează englezii.

     

    Până acum câţiva ani, cancerul gurii şi al faringelui era întâlnit la bărbaţii bătrâni, dependenţi de alcool şi tutun. Dar în ultimul timp este tot mai des descoperit la bărbaţi tineri, sub 50 de ani, chiar şi nefumători. Cauza este HPV, virus care se transmite nu numai prin sex normal, ci şi prin sex oral, caz în care afectează cavitatea bucală şi gâtul. De altfel, specialiştii spun că HPV este mai periculos decât fumatul dacă ne gândim la riscul cancerului oral şi faringeal.

     

    În Marea Britanie, incidenţa cancerului oral provocat de HPV s-a dublat în ultimii 20 de ani. În Suedia, în anii ’70, doar 20% din cazuri puteau fi puse pe seama HPV, în timp ce astăzi procentul a urcat până la 90%. Specialiştii recomandă vaccinarea împotriva HPV şi la băieţi, nu numai la fete, deşi nu ştiu cu siguranţă dacă acest vaccin previne cancerul în gât – el a fost testat pentru cancerul de col uterin.

    Din păcate, tinerii consideră sexul oral o variantă mai sănătoasă şi mai sigură a celui vaginal, fără să ştie că bolile cu transmitere sexuală, inclusiv HPV, se pot lua şi după o partidă de sex oral. Numărul partenerilor cu care ai făcut sex oral arată cât de mare este riscul unui cancer în gât – mai mulţi parteneri, mai multe riscuri. La cei cu un număr mare de parteneri, HPV reprezintă un factor de risc mai mare decât fumatul şi alcoolul. Asta nu înseamna că cele două vicii nu ar fi periculoase. Majoritatea cazurilor de cancer oral şi faringeal la persoane peste 50 de ani sunt totuşi provocate de fumat şi alcool.

    Sursa: unica.ro

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90