Donaris 930 x 122

fructe

Dietele pe baza de fructe, avantaje si dezavantaje

Fructele sunt considerate o adevarata minune a naturii. Beneficiile lor sunt de necontestat, asa incat multi incearca sa isi construisca dieta exclusive pe baza lor. Este oare indicat sa tinem doar cure din care sa excludem alte tipuri de alimente ? Calorii mai putine!
Unul din principalele avantaje ale unei diete bogate in fructe este reducerea numarului de calorii consumate – vezi in tabelul alaturat procentajul mare de apa continut. Stomacul se va umple repede, va aparea senzatia de satietate si vei scapa de multele calorii ce ar fi fost aduse de alimentele „clasice” bogate in calorii (carne, fainoase, grasimi). Exista bineinteles si fructe foarte consistente (banana, avocado) ce pot lejer inlocui ca numar de calorii, un antricot!

Fibre din belsug
Cardiologii recomanda consumarea unei mari cantitati de fibre zilnic (25-30 grame/zi) pentru a mentine o buna sanatate a aparatului cardiovascular. Asa ca profita din plin de vara si de abundenta de fructe proaspete. Dintre cele bogate in fibre sunt: banana, marul, capsuna, para, strugurele.

Minerale si vitamine
Fructele abunda in vitamine si minerale, mai ales in si sub coaja. De aceea, ele trebuie spalate bine si consumate necojite. Vitamina C este campioana in ceea ce priveste lupta impotriva infectiilor, fiind un aliat de nadejde al sistemului imun. Daca parcurgi tabelul alaturat, ai sa fii surprinsa sa constanti ca nu lamaia este cea mai bogata in vitamina C, ci kiwi, urmat pe locul doi de portocala.

Ma feresc de boli?
Fructele si legumele nu vindeca si nici macar nu previn in totalitate aparitia bolilor, dar s-a observat o scadere semnificativa a frecventei anumitor boli in comunitati ce consuma multe fructe si legume. Despre ce boli este vorba? Diabet zaharat (tip II), boli cardiovasculare, anumite forme de cancer (in special cele ale tubului digestiv – cancerul de colon), hipertensiunea arteriala.

Fara colesterol!
Ca si legumele, fructele nu au strop de colesterol! Lipsa grasimilor (exceptand avocado) din compozitia fructelor poate fi vazuta ca o mare calitate, dar si ca un mare defect.

Si daca ma ambitionez?
Daca in ciuda celor mentionate aici, iei decizia sa adopti un regim alimentar exclusiv format din fructe, vei obtine la inceput rezultatul dorit: vei pierde in greutate, insa imediat ce-l vei intrerupe si vei reveni la vechile obiceiuri alimentare, kilogramele se vor intoarce. De asemenea, o serie de minerale si vitamine vor lipsi din alimentatie (B12, D) sau se vor absorbi cu greu: calciul se absoarbe cu greu in prezenta acidului fitic, acidului oxalic si a fibrelor in exces. Acelasi fenomen se intampla si cu fierul si zincul, care oricum se gasesc in cantitati foarte mici in fructe. Ceaiul si fibrele scad si mai mult absorbtia fierului.

Daca vei tine o dieta exclusiv din fructe, lipsa totala a grasimilor este nociva tocmai pentru ca nu toate grasimile sunt rele: exista o multime de acizi grasi polinesaturati esentiali pentru o stare buna de sanatate.

Transformari foarte mari
Dupa un an de fructe, dintii si gingiile incep sa sufere, unghiile devin friabile, parul se rupe mai usor, devii mai palida (carenta de fier si vitamina B12 duc la instalarea anemiei – scaderea numarului celulelor rosii). Nici psihicul tau nu ramane neatins: devii nervoasa, mult mai emotiva si apar tulburarile de somn.
Daca vei tine o dieta exclusiv din fructe, lipsa totala a grasimilor este nociva tocmai pentru ca nu toate grasimile sunt rele: exista o multime de acizi grasi polinesaturati esentiali pentru o stare buna de sanatate.

Sursa : www.e-look.ro

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90