New Profesional Consult 930 x 122

    mancare

    Grasimile bune pentru organism

    Grasimile sunt bune pentru dumneavoastra. Consumul tipurilor potrivite de grasime este esential pentru o sanatate optima. De fapt, daca nu faceti eforturi constiente pentru a manca alimente bogate in tipul de grasimi potrivit, precum seminte, nuci si peste, e posibil sa nu va asigurati aportul necesar de grasimi bune. In cele ce urmeaza, va spunem cateva lucruri legate de grasimile care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia dumneavoastra.

    Grasimile esentiale pot reduce simptomele de SPM (sindrom premenstrual) si pe cele ale menopauzei, precum si diverse alergii, artrite, eczeme, depresie si infectii, fiind totodata necesare pentru a permite punctelor receptoare –„urechile” celulelor din organism – sa receptioneze mesajele hormonale. Un aport potrivit de grasimi esentiale este vital pentru a mentine echilibrul hormonal.

    Exista trei categorii principale de grasimi: saturate, mononesaturate si polinesaturate.

    Este esential sa includem in dieta grasimi sau uleiuri polinesaturate. In prezent, majoritatea autoritatilor sunt de acord ca, din aportul total de grasimi, cel mult o treime ar trebui sa fie grasimi saturate (solide) si cel putin o treime ar trebui sa fie uleiuri polinesaturate, care asigura cele doua grasimi esentiale, Omega-6 si Omega-3.

    Grasimile esentiale nu pot fi produse in organism, de aceea trebuie sa ne asiguram ca le obtinem din alimente. Majoritatea oamenilor sufera de deficiente de grasimi Omega-6 si Omega-3, desi dieta moderna favorizeaza in mod special deficientele de grasimi Omega-3, fiindca avem tendinta sa consumam cantitati mai mici din acestea si fiindca ele se distrug mai usor prin preparare si procesare.

    Totodata, este important sa evitam consumul grasimilor nepotrivite, care pot inrautati simptomele de SPM si dezechilibrele hormonale.

    Alimentele procesate contin adesea grasimi polinesaturate solidificate ori ’’hidrogenate’’ sau grasimi ’’trans’’ care sunt mai nocive decat grasimile saturate, fiind necesar sa le evitati.

    Cele mai bune surse alimentare de grasimi Omega-3 sunt carnea de peste (in special a celor mai grasi, precum macroul, heringul sau somonul) si semintele de in si uleiul lor.

    Grasimile Omega-6 provin exclusiv din seminte si din uleiurile lor. Cele mai bune seminte si uleiurile lor sunt cele de dovleac, de floarea-soarelui, de sofranel si de susan.

    Aceste uleiuri relaxeaza vasele de sange si mentin sangele subtire, ceea ce ajuta in cazul menstruatiilor abundente; scad tensiunea arteriala, reduc retentia de apa, reduc inflamatiile si durerile, inclusiv durerile menstruale, imbunatatesc imunitatea si ajuta la functionarea insulinei, ceea ce contribuie la mentinerea echilibrului de zahar din sange si la controlul poftei de zahar.

    Pentru a obtine un aport optim de grasimi esentiale, trebuie sa consumati aproximativ 1 lingura cu varf de seminte pe zi. Deoarece aveti nevoie si de uleiuri Omega-3 si Omega-6, consumul zilnic ar trebui sa includa si seminte de in, de dovleac sau de canepa.

    Grasimile esentiale se oxideaza rapid si de aceea isi pierd valoarea nutritiva daca sunt pastrate pre amult timp, in special daca sunt expuse la lumina. Metoda cea mai buna de a proteja uleiurile din seminte este sa le pastrati la frigider in recipiente de sticla inchise ermetic.

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90