930×122 CAPRA 5

    dreamstime-16345914

    Gușa polinodulară și nodulii tiroidieni

    Ecografic, nodulii de variate dimensiuni pot fi identificati chiar la 1 din 2 persoane mai ales in zonele cu deficit de iod. Nodulii tiroidieni sunt mai frecventi la femei si numarul lor creste cu varsta. 

    O parte din nodulii tiroidieni pot secreta hormoni tiroidieni in cantitate excesiva, determinand hipertiroidie. Acesti noduli nu sunt aproape niciodata cancerosi si pot fi tratati ca orice alta forma de hipertiroidie.

    O alta cauza de aparitie a nodulilor tiroidieni este tiroidita autoimuna sau Hashimoto. Aceasta este cauzata de prezenta unor autoanticorpi care induc o stare de inflamatie permanenta la nivelul glandei, cu dezvoltarea aspectului nodular la examinarea ecografica.

    In cazurile in care functia tiroidiana este diminuata, se recomanda tratament cu hormoni tiroidieni, cu ajustarea dozelor pentru normalizarea nivelurilor hormonale.

    Nodulii trebuie urmariti periodic prin ecografie tiroidiana si prin analize de sange.

    Doar un numar mic (5%) din nodulii tiroidieni sunt maligni, dar anumite elemente cum ar fi aparitia la copii, cresterea rapida in dimensiuni, asocierea cu modificari ale vocii sau cu dificultati de inghitire a alimentelor impun investigatii suplimentare, mergand pana la punctie biopsie tiroidiana. Prin aceasta procedura se scot cateva celule din tiroida folosind un ac similar cu cel pentru injectii intravenoase si se pot examina la microscop. Daca se confirma un proces malign, tratamentul este chirurgical, cu excizia tiroidei, urmata sau nu de tratament cu iod radioactiv.

    Dr. Chirita Corina

    Medic specialist Emdocrinologie

    Clinica Anima Victoriei București

    Sursa: avantaje.ro

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90