Donaris 930 x 122

    endoscopie_mare

    Pericolul vaselor din plastic pentru…esofag!

    Persoanele care mananca direct din vase de plastic reincalzite ar trebui sa stie ca acest lucru poate cauza obstructie esofagiana, releva un studiu publicat recent in Medical Journal of Australia. Dr. Marianne Guirgis si Dr. Chris Pokorny, alaturi de alti colaboratori, au examinat mai multe persoane care sufereau din cauza obstructiei esofagiene, afirmand ca atunci cand este vorba de corpuri straine in esofag, 20% necesita interventie specializata pentru indepartarea obiectelor.

    Dr. Guirgis atrage atentia ca obiectele ascutite reprezinta o urgenta medicala din cauza riscului crescut de perforatie, risc estimat la circa 35%. „Cazurile despre care vorbim au implicat ingestia accidentala a unor bucati de plastic care au rezultat in urma taierii panii intr-o cutie speciala de mancare ce fusese incalzita. Acest lucru a dus la formarea de corpuri straine ascutite cu efecte devastatoare asupra mucoasei”, a a spus Dr. Guirgis.  said.

    „Avand in vedere larga raspandire a acestor recipiente pentru alimente, cazurile de obstructie a esofagului din cauza bucatilor de plastic desprinse din ele reprezinta un serios semnal de alarma. Mai ales cand vine vorba de a incalzi mancarea in ele si de a o servi direct din acestea”. Cercetatorii au analizat mai atent procesele implicate in dignosticarea si indepartarea corpurilor straine.

    „Interventia de urgenta endoscopica este necesara cand un obiect ascutit este ingerat sau daca exista dovezi ale unei obstructii cu grad ridicat de risc”, a spus Dr. Guirgis.

    Dr. Guirgis mai noteaza ca cele mai comune 5 corpuri straine implicate in astfel de accidente au fost bolurile de mancare, (17.1 la suta), monedele (15.6 la suta), oasele de peste (12.6 la suta), proteze dentare (8.6 la suta) and si oasele de pui (6 la suta), precum si faptul ca obiectele mai mari de 2 centimetri nu trec decat foarte greu prin esofagul unui om. „Factorii de risc pentru obstructie sunt varta frageda, dantura, problemele psihiatrice, probleme de ordin precum atacurile cerebrale si urmarile acestora, intarzierile de dezvoltare, consumul de alcool si patologia specifica esofagului”, a mai spus Dr. Guirgis.

    Sursa: Medical Journal of Australia

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3