930 x122 grota rece

naturiste

Preparate naturiste, interzise de UE

Sute de preparate din plante medicinale sunt interzise de la vanzare din 2011 in Marea Britanie in baza a ceea ce militantii din domeniul medicinii naturiste considera a fi o lege europeana “discriminatorie si disproportionata”, scrie in cotidianul britanic The Independent. Urmeaza ca aceste produse sa fie interzise si in Romania.

Cu 4 luni inainte de intrarea in vigoare a legii la nivelul UE, mii de pacienti se vor confrunta cu pierderea unor preparate din plante medicinale folosite de decenii in Regatul Unit. De la 1 mai 2011, produsele traditionale din plante medicinale trebuie sa aiba autorizatie sau sa fie prescrise de catre specialistul autorizat de medicina naturista, respectand astfel o directiva a UE adoptata in 2004.

Directiva a fost introdusa ca reactie la preocuparile crescande referitoare la efectele adverse provocate de unele tratamente naturiste. Agentia britanica de reglementare din domeniul medicamentelor, UK Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), a emis mai mult de 10 avertizari in domeniul sanatatii in ultimii doi ani, inclusiv in legatura cu aristolochia (planta denumita popular “marul lupului”), din care a fost produs un preparat toxic ce a fost interzis, deoarece a provocat probleme renale la doua paciente.

Practicantii din domeniul medicinii naturiste au afirmat ca este imposibil ca majoritatea remediilor naturiste sa intruneasca cerintele de obtinere a autorizatiei in materie de siguranta si calitate, similare celor pentru produsele farmaceutice, din cauza costurilor de testare.

Potrivit asociatiei Alliance for Natural Health (ANH), ce-i reprezinta pe cei care practica medicina naturista, nici un preparat folosit in medicina chinezeasca ori in medicina ayurvedica nu are autorizatie. In Europa, circa 200 de preparate din 27 de specii de plante au fost autorizate, dar exista 300 de specii de plante in uz numai in Regatul Unit.

ANH estimeaza costurile de obtinere a autorizatiei intre 80.000 de lire sterline si 120.000 de lire sterline pentru o planta. Asociatia considera ca este posibil pentru preparate dintr-o singura planta cu mari piete de desfacere, precum echinaceea, un remediu naturist pentru gripa si raceala, dar ii va aduce la faliment pe micii producatori de preparate ce contin mai multe plante. In baza legii UE, practicantii de medicina naturista reglementati prin lege vor avea voie sa prescrie in continuare preparate ara licenta.

Coalitia britanica de guvernamant (conservatori plus liberal-democrati) si administratia laburista precedenta au amanat planurile de introducere a unui act normativ pentru practicantii de medicina naturista. Aceasta inseamna ca mii de pacienti care urmeaza tratamente naturiste se vor afla in situatia de a nu mai avea acces la ele. Organizatii medicale, inclusiv MHRA, au avertizat ca masurile ar putea sa-i determine pe pacienti sa obtina remedii naturiste de pe Internet, si riscul este si mai mare.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA