930×122 CAPRA 5

documentar

Tinerii piteșteni au văzut ce-a fost ÎN SPATELE CORTINEI

În această seară, la Biblioteca Judeţenă „Dinicu Golescu” din Pitești a avut loc lansarea documentarului „În spatele cortinei”.

Citiți și: Eveniment dramatic lângă Ramada, Pitești!

Documentarul, care face parte dintr-un proiect european, le „vorbește” tinerilor şi celor care nu ştiu ce s-a întâmplat cu adevărat în România după anul 1944 despre instaurarea în țara noastră a regimului comunist. “Filmul este unul de popularizare. El nu are pretenţia de a oferi informaţii nemaiştiute despre această perioadă. Este pur şi simplu făcut şi adaptat pentru tineri, pentru cei care nu ştiu foarte multe, care nu au răbdare să citească sau să se intereseze”, precizează pentru ePitești scenaristul şi producătorul filmului, Alin Mureşan (foto 2).

Opinii documentate ale unor istorici și cercetători, mărturii ale unor foşti deţinuți politici, materiale video de arhivă, jurnale de propagandă din perioada 1944-1950, extrase din ziarele începutului de epocă comunistă – de toate acestea s-a folosit regizorul Bogdan Mustaţă pentru a arăta publicului tânăr ce s-a întâmplat în spatele cortinei de fier. Pe parcursul a 50 de minute, zeci de piteșteni, majoritatea adolescenți, au fost conectați prin intermediul filmului la principalele etape ale cuceririi puterii de către Partidul Comunist în perioada 1945-1947.

Citiți și: Un piteștean de 18 ani a vrut să impresioneze cu orice preț

Documentarul, realizat pe parcursul a două luni, a fost gata în urmă cu două săptămâni. Realizatorii lui își doresc ca pelicula să fie difuzată și de televiziunile centrale. „Încercăm să ajungem la foarte multe lume care nu ştie, până la urmă, ce s-a întâmplat atunci în România”, conchide scenaristul şi producătorul Alin Mureşan.

Filmul face parte din proiectul „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, proiect dezvoltat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în colaborare cu Asociația ROST și alte asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului „Europa pentru Cetăţeni” al Uniunii Europene. În cadrul aceluiași proiect, mâine, 12 decembrie, de la ora 17, tot la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, vor fi lansate un album foto-documentar și două reviste de benzi desenate. Albumul reprezintă prima încercare de popularizare a subiectului rezistenţei armate anticomuniste și se centrează pe istoria a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija. Cele două volume, intitulate „Experimentul Pitești. Umilința” și „Experimentul Pitești. Păpușarii”, sunt parte din colecția de benzi desenate dedicată fenomenului Piteşti, una dintre cele mai inumane acțiuni represive din întreaga istorie recentă, care s-a desfășurat între anii 1949 și 1951.

După lansarea din Pitești, proiectul va beneficia de un turneu de promovare în Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Berlin, Riga, Ljubljana, Bialystok şi Stockholm.

 

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3