930×122 CAPRA 5

    oua_fierte

    Cum sa faci oua fierte…perfecte!

    Uneori ies prea tari, alteori, din contra, prea moi. Fiecare insa isi doreste oua fierte dupa gustul sau. Insa nu doar timpul de fierbere este important. Sunt si alte elemente care conteaza atunci cand vreti sa faceti ouale fierte…perfecte!

    Ouale fierte sunt printre cele mai apreciate in meniul aferent micului dejun. V-ati pus vreodata intrebarea daca nu cumva procesul de obtinere a oualor perfect fierte implica si putina…stiinta?

    Echipa de la Serious Eats au mers mai departe si au testat diverse proceduri in Laboratorul lor de Gatit. Care sunt factorii care conteaza atunci cand fierbi ouale (de exemplu, sunt ouale mai vechi mai bune decat cele proaspete?), care este cea mai buna temperatura a apei la fierbere? Si, cel mai important, cum poti fi sigur ca nu au fiert prea mult sau prea putin ouale, chiar si cand ai uitat de ele pe foc?!

    Am mai vazut ca stiinta poate juca un rol important cand vine vorba de gatit. Versiunea celor de la Serious Eats este la fel de riguroasa si de precisa.

    Astfel, ei sugereaza ca oul moale are nevoie de fierbere timp de 6 minute (plus sau minis 15 secunde) intr-un imbric umplut pe 3 sferturi cu apa si la o temperatura de 180 de grade Celsius. Pentru ouale tari, se reduce volumul de apa la putin peste o patrime din ibric, cu fierbere la 190 de grade Celsius si pentru un interval de timp ce 10 minute.

    Daca nu te descurci, atunci poti apela la oua prajite sau la o omleta. Si pentru acestea exista ponturi interesante, dar mai toata lumea stie cum se fac…

    Traducere de pe Wired Science

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3