930 x122 grota rece

digestie

MITURI DESPRE DIGESTIE

Într-o digestie corectă alimentele ingerate sunt descompuse şi transformate treptat în substanţe asimilabile, în aminoacizi din proteine, glucide, acizi graşi, săruri minerale şi vitamine. Un organism sănătos asimilează exact cât şi ce îi trebuie din alimente, însă o nutriţie dezechilibrată duce la funcţionarea deficitară a acestui proces, care se reflectă mai târziu în apariția unor boli. Schimbările permanente din stilul de viaţă modern fac să circule multe mituri despre digestie. Medicii le explică.

Citiți și: BOLILE FAC RAVAGII ÎN ARGEȘ

„Faci ulcer de la mâncarea picantă”

Ulcerul este cauzat atât de o infecţie provocată de o bacterie, cât şi de medicamente precum aspirina, ibuprofenul sau naproxenul (antiinflamator) luate în exces. Mâncarea picantă poate agrava ulcerul existent, însă nu îl provoacă.

„Hernia apare de la ridicarea unor obiecte grele”

Chiar dacă atunci când ridicaţi obiecte grele simţiţi durere la nivelul abdomenului, hernia nu este cauzată de aceste activităţi. Hernia apare din cauza slăbirii peretelui muscular al abdomenului (slăbire pricinuită, la rândul ei, de vârstă, lipsa exerciţiului fizic etc.) sau în urma unui defect al peretelui abdominal.

„Doar alcoolicii fac ciroză”

De multe ori ciroza este asociată cu alcoolul în condiţiile în care celulele ficatului sunt distruse, însă alcoolul este doar un element în acest circuit, nu factorul principal. „Există multe boli ale ficatului care pot evolua până la ciroză, printre care hepatita acută virală cu virus B sau C. Alcoolul este printre puţinii factori favorizanţi recunoscuţi.”, explică medicul Aurelia Constantin.

„Cafeaua accelerează tranzitul”

Cofeina stimulează mușchii tractului digestiv să se contracte și astfel accelerează tranzitul. Pe de altă parte, cafeaua nu este recomandată. Fiind și diuretică, “stoarce” apa din organism și constipă. Același lucru este valabil pentru ceaiul negru, cola și alcool. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90