NOR CURIER 930X122

    Concert de muzică impresionistă franceză

    Astă seară 27 ianuarie 2011 am avut plăcerea de a audia muzică franceză a compozitorilor contemporani cu pictorii impresionişti şi din acest motiv curentul a primit numele de impresionist, fiind o muzică care are o mare colorit sonor.

    În prima parte a concertului l-am revăzut pe violonistul Florin Paul în Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 3 în Si Minor de Saint Saens. Este un concert în trei părţi, extrem de cunoscut, dedicat lui Pablo Sarasate,. Este ultimul concert pentru vioară a compozitorului având invenţie melodică şi o mare subtilitate expresivă. Maestrul Florin Paul ne-a încântat în pasajele solistice, iar orchestra condusă de Alexandru Ganea  a răspuns cu acurateţă. În finalul concertului , maestrul Florin Paul ne-a oferit un bis.

    În partea a doua a concertului dirijorul Ganea şi orchestra ne oferit o foarte frumoasă piesă muzicală inspirată din poveşti celebre Ma mere l’oye de Maurice Ravel.  Piesa o o înşiruire de bijuterii muzicale. Este compusă din următoarele 5 părţi:

    I Pavana frumoasă din pădurea adormită

    alt
    Florin Paul

    II Tom Degeţel

    III Urâţica, împărăteasa pagodelor

    IV Conversaţia dintre Frumoasă şi Bestia

    V Grădina fermecată.

    Original a fost un duet pentru pian dedicat copiilor Godeski, pe care ulterior a orchestrat-o pentru orchestră şi a extins-o pentru un balet.

    În ultima parte a concertului  orchestra ne oferit două Nocturne de Debussy, Nori şi Sărbători. De fapt sunt trei nocturne inspirate din tablouri impresioniste ale lui Whistler. Cum spune autorul sunt impresii sonore create de lumină în diferite situaţii.

    Am avut din nou o seară reuşită.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90