930×122 CAPRA 5

    Joos_Smeets

    Joost Smeets – un tânăr dirijor olandez

    În seara de 31 martie 2011 am avut ocazia să-l revedem pe tânărul dirijor olandez Joos Smeets, participant la master class organizar în vara trecută de către Dumitru Goia la Filarmonica din Piteşti.

    Joos Smeets a ales un program exclusiv rusesc şi nu s-a înşelat.

    În deschidere orchestra a interpretat Uvertura festivă op. 96 de Dmitri Şostakovici. A fost scrisă în 1954 şi comentam cu cineva din sală că s-ar putea s-o fi scris compozitorul ca să celebreze moartea lui Stalin şi bucuria că sovieticii au scăpat de el.  Acest lucru este confirmat şi de comentariile specializate, cu toate că ea ar fi celebrat aniversarea revoluţiei bolşevice din 1917. Muzica este alertă în care alămurile deţin cel mai important rol. A fost şi tema Jocurilor Olimpice de la Moscova în 1980.

    A urmat Concertul nr. 1 pentru pian  şi orchestră  în Fa diez minor op. 1 de S. Rachmaninov creată în 1892.  La pian s-a aflat Viorela Ciucur. Este primul concert pentru pian pe care l-a scris compozitorul şi arată influenţele lui Grieg şi Schumann dar arată că această muzică este post-romantică.

    În partea a doua a concertului Orchestra Filarmonicii a interpretat Simfonia nr. 1 în Sol minor op. 13 Reverii de iarnă de Piotr Ilici Ceaikovski. Am regăsit şi sonorităţi populare ruse şi valsurile de la Curtea Imperială şi sentimentele trezite de iarna rusă.

    A fost un concert bun încheind cu bine luna martie.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3