EcoMoto 930×122

O noapte furtunoasă la Teatrul Davila Piteşti

Am urmărit astă seară 21 octombrie spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale. Am urmărit cu evidentă plăcere această punere în scenă a lui Caragiale care îi respectă textul fără mari inovaţii nefericite. Pentru că am urmărit pe această scenă două caraghioslâcuri jenante cu Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea.

Regizorul Emilian Cortea ne-a adus pe scenă un Caragiale genial în limbaj nu prin invenţii regizorale care se potriveau ca nuca în perete.

Scenele de climax au fost citirea ziarului Vocea Patriotului Naţionale, şi devoalarea amploaiatului coate goale ca jurnalistul Revent la numita gazetă. Ne-a reamintit cea din urmă scenă că mulţi gazetari au făcut şi fac azi politică fiind promovaţi în parlament ca dipotaţi.

Actorii au fost în roluri şi i-aş reaminti: în rolul lui Jupân Dumitrache Inimă Rea a fost GeorgealtaltGentea, ipistatul Nae Ipingescu chiar regizorul Emilian Cortea, Puiu Mărgescu este Chiriac, Rică Venturiano este Ionuţ Oanţă, Spiridon este Adrian Duţă. Doamnele spectacolului sunt Adriana Drugulescu în Veta  şi Gabriela Roşu în Ziţa.

Cea mai interesantă inovaţie a regizorului este harta Bucureştiului unde se petrece noaptea furtunoasă a lui Jupân Dumitrache şi a celorlalţi.  Astfel am avut revelaţia că recunosc bine locurile. Este centru Bucureştiului. De la Union aflat în spatele  Teatrului Mare care nu mai există mergi pe lângă Biserica Sfântul Ionicăaltdărâmată azi în zona Cişmigiului şi pe lângă Agia care trebuie să fi fost pe unde este azi Primăria Capitalei. Apoi treci pe lângă biserica Sfântul Ilie Gorgani, aflată în amintirea legionarilor vis a vis de Liceul Gheorghe Lazăr. Treci apoi Dâmboviţa pe lângă Biserica Mihai Vodă ctitoria lui Mihai Viteazu mutată azi de Ceauşescu între blocurile din Cheiul Dâmboviţei. Ca să urci în Mahalaua de pe Dealul Spirii, unde tronează azi Palatul Parlamentului , fost Casa Poporului. Pe aici se afla strada Catilina a lui Caragiale şi maidanul unde s-a construit acest cochet cartier care prin anii ’70 a fost dărâmat cu ticăloşie de acelaşi dictator agramat. Rondul lui Jupân Titircă se întindea până la Cotroceni  probabil pe Pandurii de azi. O idee reuşită care m-a bucurat şi mi-a stârnit nostalgiile studenţiei.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90