NOR CURIER 930X122

Taxi Blues de Ana Maria Bamberger

Taxi Blues este o piesă minimalistă scrisă cu nerv şi talent de o tânără scriitoare româncă, medic de meserie în Germania.

Un prim rezumat al piesei ar fi: „puşca şi cureaua lată/ ce voinic eram odată„, combinatăalt cu inadecvarea emigrantului. Nu ştiu cât este experienţă personală, câtă imaginaţie, drama în desfăşurare a actorului principal al piesei este excelent surprinsă. Spectacolul este foarte reuşit şi datorită replicii excelente pe care personajul principal Şerban, interpretat de Marius Bodochi o primeşte de la Nelu, interpretat de Dan Tudor, care este şi regizorul piesei.

Actorul Şerban Ion Vasilescu a venit în Germania la fiica lui, măritată cu un neamţ cu care are doi băieţi şi pe cale să vină şi al treilea.  Vasilescu este un celebru actor shakespearean şi visul său neîmplinit este Lear. A ajuns în schimb şofer de taxi. Rătăcit undeva el îşi aşteaptă ginerele. Apare în schimb un necunoscut pe care Şerban vrea să-l alunge să nu fie deranjat în frustrările lui legate de viaţa de emigrant în Germania.  Şi intervine recunoaşterea prin trăsătura noastră naţională cu care îţi recunoşti compatriotul, adică printr-o neaoşă înjurătură. Şi aşa intră în contact cu gastarbeiterul Nelu Iosif, muncitor în construcţii de drumuri şi poduri. Acesta mai are o meserie, cântatul la căciulă la cap de pod.  Şi îi trezeşte reveriile lui Şerban atunci când Nelu îi trage o cântare care-i trezesc dorul şi aleanul. Înmuiat Şerban îl omeneşte pe Nelu cu juma’ de sendviş şi nişte gâturi de trăscău autohton. Cea mai simpatică este controversa între Nelu, care nu crede că în Germania nimic nu poate să meargă prost, chiar dacă firma ginerelui lui Şerban are probleme. Şi aceasta este o prejudecată admirativă, adânc înrădăcinată în români.

altFinalul ne revelează că Nelu este de fapt trimis de Mircea, prietenul lui din România, care îl vrea înapoi să-l joace pe Lear, pe care Şerban şi-l doreşte! Şi piesa se termină cu câteva din replicile piesei Marelui Will:

Şi atunci tu, spectatorul ai revelaţia împreună cu Ana Maria Bamberger că fie „pâinea cât de rea/ tot mai bine-n ţara mea”! Sau m-am înşelat eu şi autoarea voia să-mi transmită altceva?

Piesa a fost pusă în scenă la Teatrul George Ciprian din Buzău.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90