New Profesional Consult 930 x 122

Totul despre Vila Florica, sanctuarul liberalilor

În Ştefăneşti-Argeș, în apropiere de Pitești, se află Casa Brătienilor, numită „Florica” în memoria fiicei lui I. C. Brătianu, trecută de tânără în nefiinţă. „Mecca liberalilor”, conacul de la Florica a intrat în istorie şi merită să îl vizitați dacă sunteți măcar în trecere prin Argeș.

Dominând cu autoritate viaţa politică a României timp de două decenii, Ion I. C. Brătianu a fost una dintre cele mai complexe şi controversate personalităţi ale istoriei noastre naţionale. Dintre membrii familiei Brătianu care au trăit la conacul de la Florica îi amintim pe Ion C. Brătianu, Ion I. C. Brătianu, Dinu Brătianu şi Vintilă Brătianu.

În vecinătatea casei, în parcul “Florica” se află grupul statuar “La Vulturi” (sculptor Iosef Mestrovic), o coloană de piatră de factură antică, greco-romană, şi crucea de altar a bisericii din lemn din Albac (din anul 1746). Parcul dendrologic de la Florica păstrează exemplarele deosebite a patru specii de arbori-monument al naturii şi peste trei sute de asociaţii florale şi arhitecturi dendrologice. Din punct de vedere muzeologic, acest parc reprezintă zona de protecţie a ansamblului arhitectural de stil neoromânesc ridicat de arhitectul Petre Antonescu şi de familia Brătianu la poalele dealului din Piemontul Cândeştilor. În imediata vecinătate a conacului de la Florica se află Capela familiei Brătianu, ctitorită în anul 1898, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. De-a lungul timpului au fost înmormântaţi aici I.C. Brătianu, Ionel Brătianu, Vintilă Brătianu. Dinu şi Gheorghe Brătianu, morţi în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmaţiei, au fost şi ei aduşi peste ani în capela de la Florica.

În vilă se află Biblioteca suspendată, cea mai importantă bibliotecă particulară din România.

(Sursa: cjarges.ro)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3