pizzeria sapori  930 122

siguranța în școli

Cât de sigure sunt școlile din România?

În cursul zilei de ieri a avut loc la Palatul Cotroceni o ședință pe tema siguranței elevilor în școli.

Președintele României, Klaus Iohannis, împreună cu prim ministrul Florin Câțu, membrii ai Guvernului, cât și specialiști din domeniul educației și sănătății au purtat discuții cu privire la autorizațiile ISU la incendiu, autorizațiile de cutremur, dar și stabilizarea sistemului de sănătate în școli.

„Adevărul este – şi e un adevăr trist – că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Ca să vă daţi seama, peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a explicat faptul că ședința de astăzi nu a avut ca scop doar discutarea acestor probleme, care sunt deja cunoscute, ci și găsirea unor soluții concrete.

”Fiindcă despre aceste probleme s-a tot discutat. Eu îmi doresc, premierul îşi doreşte, toţi cei care am participat ne dorim să găsim soluţii şi să facem odată şi odată paşii spre şcolile sigure şi sănătoase pe care ni le dorim.

Am agreat, de exemplu, că este foarte important ca prin alocările viitoare, alocările bugetare, atât din fonduri naţionale, cât şi fonduri europene, zona de infrastructură educaţională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toţi. În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, despre care am discutat în repetate rânduri, vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiţii majore în unităţile de învăţământ de stat, pentru asigurarea acestor standarde de siguranţă, igienă şi calitate”, a punctat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că este necesară, cât mai repede posibil, revizuirea reglementărilor privind construirea, amenajarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ.

„Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de zece ani. Este clar că lucrurile s-au mişcat, trebuie să învăţăm din ce s-a petrecut în ultimii ani. Totodată, ştim că lucrurile sunt de multe ori foarte complicate, prea birocratizate. De aceea, ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm şi să eficientizăm întregul proces”, au fost concluziile președintelui.

(Foto descriptiv)

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90