EcoMoto 930×122

Arges

Companii spaniole fraudate (și) de argeșeni! Au furat 2,5 milioane de euro!

Companii spaniole fraudate (și) de argeșeni! Au furat 2,5 milioane de euro!

Citiți și: Ca-n filmele de acțiune! Puși la pâmânt și încătușați pentru fapte grave

La data de 19.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, cu sprijinul Biroului Atașatului Poliției Spaniole din cadrul Ambasadei Spaniei la București și a Poliției Naționale Spaniole, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară.

Sunt pe raza județelor Vâlcea, Argeș și Sibiu într-o cauză vizând destructurarea a trei grupuri infracționale organizate constituite în vederea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune.

Citiți și: Vremea rea nu ne lasă! Sunt în vigoare alerte meteorologice

Acțiunea a produs consecințe deosebite, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic și spălare a banilor.

„Din materialul probator administrat a reieșit că, începând cu anul 2022,  pe raza județului Vâlcea s-au constituit și au acționat 3 grupuri infracționale organizate, care s-au aflat într-o relație de colaborare şi sprijin reciproc, în scopul săvârșirii infracțiunilor menționate, membrii acestora obținând controlul  asupra a cel puțin 630 de conturi bancare  (deschise în Spania și în alte țări ) prin care, folosind sisteme informatice, au derulat operațiuni financiare frauduloase.

Cercetările efectuate au stabilit că valoarea tranzacțiilor  ilegale realizate în cursul anului 2023 prin  aproximativ 15% dintre  conturile bancare  controlate de grupurile infracționale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice și juridice.

Astfel, suspecții  prin activități de phising ori de  infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe malițioase  au obținut  accesul la  adresele de poștă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăți care derulau activități comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau  lucrări.

Iar în momentul în care era identificată o comunicare ce conținea  o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestații realizate conform unui contract încheiat, procedau la înlocuirea contului bancar indicat în  factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracționale.

Companii spaniole fraudate (și) de argeșeni! Au furat 2,5 milioane de euro!

Astfel că suma de bani era transferată  fraudulos în contul bancar respectiv.

Prin folosirea acestui mod de operare membrii grupurilor infracționale au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani.

Cu titlu de exemplu precizăm că în cazul unei singure persoane vătămate prejudiciul a fost de 284.000 de euro.

De asemenea, suspecții au postat anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje și autovehicule pe diferite site-uri  indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacția și livrarea respectivelor utilaje către clienți.

Același manopere de inducere în eroare au fost utilizate și pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identități fictive că dețin proprietăți pentru închiriere în diferite destinații turistice, creând pentru persoanele interesate  aparența că tranzacția  va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.

Ulterior comiterii fiecărei infracțiuni și confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracționale transferau succesiv sumele de bani prin diferite  conturi controlate de ei.

Apoi le retrăgeau de la ATM-uri amplasate în diferite țări europene.

Audierile în cauză se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea.

Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Biroul Atașatului de Interne spaniol la București și a Poliției Naționale Spaniole, Unitatea Centrală de Combatere a Criminalității Informatice.

Acțiunea beneficiază de sprijinul  Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vâlcea, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, Alba și Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, Sibiu și Olt, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi  ” Frații Buzești”  Craiova și Brigăzii Speciale de Intervenție Vlad Țepeș.

Companii spaniole fraudate (și) de argeșeni! Au furat 2,5 milioane de euro!

În cadrul operațiunii au participat și reprezentanți ai EUROPOL.

Suportul de specialitate este asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din IGPR.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3