EcoMoto 930×122

kaufland

Cumperi din LIDL, Kaufland sau Profi? Obligație nouă în magazine

Cumperi din LIDL, Kaufland sau Profi? Obligație nouă în magazine

Citiți și: Incident absolut șocant: Bunica și nepoțelul ei, curentați în parcare la Kaufland

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat o schimbare semnificativă în politica de plafonare a adaosului comercial pentru produsele procesate în România.

Această inițiativă vizează încurajarea consumului de alimente românești și corectarea unor practici comerciale considerate neloiale.

Citiți și: Decizie surprinzătoare: Se închide un magazin LIDL din Pitești

Proiectul propus de Guvern va plafona adaosurile comerciale pentru toate produsele procesate în România, potrivit dailybusiness.ro.

Aceasta vine în contextul unor adaosuri comerciale mai mari pentru produsele autohtone în comparație cu cele importate, lucru ce a dus la favorizarea produselor din import.

Florin Barbu a subliniat că proiectul de lege este în faza de discuții cu persoanele implicate, inclusiv retaileri, procesatori și Consiliul Concurenței.

Finalizarea proiectului este așteptată până la sfârșitul anului.

Cumperi din LIDL, Kaufland sau Profi? Obligație nouă în magazine

„Se lucrează la acest proiect în momentul de față. Știm foarte bine că ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie și le mulțumesc colegilor pentru că și astăzi vedem o scădere a inflației și astăzi vedem, din datele Institutului Național de Statistică, că indicele prețului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de bază din ordonanța pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 și peste 30%”, a declarat ministrul Agriculturii.

Pentru produsele importate, care nu sunt supuse procesării sau abatorizării în România, adaosul comercial va fi limitat la 5%.

Aceasta include materii prime, cum ar fi carnea de porc carcasă, care sunt vândute direct în retail.

„Pentru acele categorii de produse care intră în România și nu intră sub incidența procesării și intră doar sub incidența ambalării vor avea adaos comercial de 5%”, a explicat Barbu.

Proiectul de lege are ca obiectiv consolidarea consumului de alimente românești și stimularea nivelului de procesare în țară.

Ministrul Barbu a reiterat că inițiativa va permite românilor accesul la produse autohtone la prețuri corecte.

Beneficiarii direcți vor fi, în special, cei cu venituri mici și medii.

Se discută și extinderea plafonării adaosului comercial la alte produse importate.

„Pe noua modificare vor fi mult mai multe produse care vin din import, pentru că în momentul de față 5% este destinat doar celor 21 de produse care sunt în ordonanța aprobată prin lege de Parlament”, a precizat ministrul.

Noua lege va include toate materiile prime care intră în România și sunt comercializate fără a fi procesate.

Inclusiv lactatele și alte produse alimentare.

Magazinele mari precum Kaufland, Lidl, Penny, Profi și Mega Image vor fi afectate de aceste schimbări, fiind necesar să ajusteze adaosurile comerciale conform noii legislații.

Foto: Descriptiv/dailybusiness.ro

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

3 comentarii

  • George Jianu spune:

    Eu,
    Din acest motiv piață nu o mai fac în magazine și merg în pițele tradiționale .

  • Petru spune:

    De ce nu se fac aceste plafonări pentru toate produsele?

  • maria spune:

    produsele de afara sunt de proasta calitate si nu metita bani mai ales in romania Pentrj ca romanului ii place sa mannce mancare buna nu resturile europei

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3