EcoMoto 930×122

doliu

doliu

Doliu în lumea sportului! Un mare campion român a încetat din viață

Doliu în lumea sportului! Un mare campion român a încetat din viață

Citiți și: Zi de doliu. A murit o legendă a fotbalului din România!

Veste tristă pentru sportul românesc!

Primul campion olimpic la Kaiac, Vasile Dîba, s-a stins din viață astăzi, 20 februarie, la vârsta de 70 de ani.

Citiți și: Breaking News! Este doliu! A murit unul dintre cei mai valoroși români

Acesta era internat de mai multe zile la Spitalul Colentina din București, secția Hematologie 2, scrie gsp.ro.

Anunțul decesului a fost făcut de Flaviu Butnaru, consilier superior la Agenția Națională pentru Sport.

Doliu în lumea sportului! Un mare campion român a încetat din viață

Vasile Dîba a câștigat medalia de aur în 1976, devenind primul român campion olimpic la kaiac.

Campionul era retras de mai mulți ani în comuna natală, Jurilovca, din Delta Dunării, care a dat României zeci de campioni ai sportului pe apă.

,,Cu inima grea primim vestea tragică a dispariției lui Vasile Diba, unicul campion olimpic la kaiac simplu (K1 Men) din istoria României.

Împărtășim durerea familiei sale și le transmitem sincerele noastre condoleanțe în aceste momente de profundă tristețe.

Vasile Daba a fost descoperit la vârsta de 15 ani de către antrenorul emerit Igor Lipalit, care l-a introdus în lumea kaiacului în localitatea sa natală, Jurilovca. În 1970, s-a mutat la Tulcea și apoi a fost transferat la Dinamo. După o scurtă perioadă, s-a întors la Tulcea, continuându-și antrenamentele de kaiac timp de doi ani, până în 1972, când a fost rechemat la Dinamo.

Primele sale medalii le-a obținut la Campionatele Europene de juniori din 1971, unde a câștigat două medalii de argint. În 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a câștigat două medalii de aur, iar un an mai târziu, la CM de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.

La Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, Vasile Diba a devenit primul campion olimpic român la kaiac, câștigând proba K1 – 500 m și obținând medalia de bronz la K1 – 1000 m. La JO din 1980, de la Moscova, a câștigat medaliile de argint și bronz.

Pentru realizările sale remarcabile, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a (1981) și Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004). La Jocurile Olimpice ulterioare, a continuat să concureze, contribuind la promovarea și gloria sportului românesc în întreaga lume.

Vasile va rămâne mereu în amintirea noastră ca un exemplu de perseverență și succes. Să-i fie țărâna ușoară și să păstreze amintirea lui viu în inimile noastre.”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Federației Române de Kaiac Canoe.

Foto articol: gsp.ro

Foto principal: Arhivă/Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3