930×122 CAPRA 5

cocea

REVOLTĂTOR! MONUMENTE ISTORICE, VANDALIZATE

Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş, a prezentat Prefecturii un raport privind situaţia culelor (construcţii semifortificate-monumente istorice) de pe raza judeţului. Conform spuselor sale, multe cule – case specifice zonei balcanice – au fost retrocedate către foştii proprietari, dar încă mai sunt unele – cum este cula Racoviţa din Mioveni – aflate în administrarea autorităţilor locale, acestea fiind cel mai bine întreţinute.

Citiți și: Descoperirea unei vedete TV lângă Pitești

Cocea a dat un exemplu negativ strigător de la cer. Este vorba de Conacul Perticari Davila din comuna Izvoru, care a fost retrocedat Irinei Ghica Cantacuzino, dar care are domiciliul în Franţa. Ansamblul conacului a fost de mai multe ori vandalizat, cu toate că în vecinătatea sa se află sediul Secţiei de Poliţie Izvoru, precum şi Primăria! Pe de de altă parte, la Secţia de Poliţie Buzoeşti se află acum în lucru un dosar penal privind furtul de cărămizi din acest ansamblu, în care sunt mai mulţi învinuiţi.

Directorul Cristian Cocea spune că este nevoie de găsirea unor soluţii care să ajute la conservarea şi punerea în valoare a acestor cule, care au potenţial turistic, fiind necesar ca statul să intervină. Cum, însă, multe cule sunt proprietăţi private, acest lucru este mai greu de realizat. (Foto: vinland.ro)

Citiți și: UPDATE: LOVITURĂ DE TEATRU ÎN CAZUL CASEI BOBANCU

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90