NOR CURIER 930X122

certificate de stare civilă

E oficial! S-a schimbat legea pentru toți românii. Ce nu mai ai voie să faci

Este oficial! Noua lege a intrat în vigoare luni, 2 mai 2022.

Citiți și: Premieră în România! Actele de stare civilă, disponibile electronic! Află de când

Este vorba despre certificatele de naștere, căsătorie sau deces.

Modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, duce automat la anularea lor, notează Avocatnet.ro.

Unul dintre cele mai comune obiceiuri ale românilor, acela de a plastifia actele din hârtie pentru a rezista mai mult, este interzis.

Dacă deja ai făcut acest lucru, actul tău ar putea fi considerat nul și cel mai probabil ar trebui să-l refaci, adică să mergi din nou la instituțiile acreditate.

Nulitatea acestor acte modificate în vreun fel, sau plastifiate, este constatată de ofițerii stării civile, ori de angajații din cadrul serviciilor comunitare de evidență a populației.

Aceiași lege (adică Legea nr. 105/2022) prevede, de asemenea, faptul că, de luni – 2 mai, nu mai ai voie să „botezi” copilul cu mai mult de trei prenume.

O veste bună în acest sens este că Legea nr. 105/2022 face posibilă simplificarea (cu alte cuvinte: ușoara debirocratizare) a metodelor de obținere a actelor menționate mai sus.

Foto descriptiv: Playtech.ro

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3