930×122 CAPRA 5

money

Adrian Vasilescu: Romania, sub stare de asediu

Cu toate că recesiunea economică reprezintă un „asediator” al României, măsurile de austeritate adoptate de Guvern nu urmăresc scoaterea din criză a ţării, ci îşi propun să rezolve o problemă mult mai gravă, legată de datoria publică şi deficitul bugetar, a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

În stării de asediu sub care se află România, pachetul de măsuri de austeritate adoptat de Guvern nu are rolul de a combate criza, ci reprezintă „o intervenţie a pompierilor pe o stradă pe care ard câteva case”, a schiţat Vasilescu gravitatea situaţiei cu care se confruntă România.
În cazul României, măsurile anti-criză ar fi reprezentate de investiţii, însă aceste vor putea fi luate doar după rezolvarea problemelor legate de deficitul bugetar şi de datoria publică.”Noi nu ne aflăm într-un proiect de reformă. Europa a luat foc, iar flăcările se văd până departe”, a spus Vasilescu, adăugând că Fondul Monetar Internaţional a venit în România pe acest fond al crizei europene.

Reprezentanţii FNI au analizat în ţara noastră doi indicatori care au condus la problemele statelor europene, culminând cu cazul Greciei: deficitul bugetar şi datoria statului, raportată la PIB. În Grecia, datoria statului a crescut la peste 100% din PIB, iar deficitul a urcat la 14%, iar acest cuplaj a transformat-o în oaia neagră a Europei. De asmenea, în alte ţări europene ori deficitul e cu două cifre, ori datoria depăşeşte PIB-ul, a explicat Vasilescu.

În aceste condiţii, FMI-ul a remarcat că cei doi indicatori erau în creştere în cazul României, astfel că le-au cerut guvernanţilor să-i corecteze pentru a obţine tranşa de bani din iunie. Dacă România n-ar obţine această tranşă, şi-ar pierde credibilitatea şi în faţa Băncii Mondiale, şi în faţa Băncii Centrale Europene, şi în faţa pieţei internaţionale de capital, a avertizat oficialul BNR.
Sursa: realitatea.net
{loadposition inside}

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3