Donaris 930 x 122

bani

Cotele speciale de TVA, mentinute

Cotele reduse de TVA de 9% si 5% raman nemodificate. In ciuda cresterii taxei generale pe valoarea adaugata de la 19% la 24%, guvernantii s-au decis sa mentina acelasi nivel la cotelor la unele produse importante, asa cum sunt medicamentele.

In contextul cresterii TVA de la 19% la 24%, masura luata de Guvern, sunt, totusi, si vesti bune. Exista doua cote reduse de TVA, respectiv 9% si de 5%  care au scapat de majorare. Practic, Executivul a hotarat doar cresterea cu cinci puncte procentuale a cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de 19%.

Cota redusa de 9% se aplica in cazul livrarii de medicamente de uz uman si veterinar, de produse ortopedice si proteze – cu exceptia protezelor dentare. De asemenea, in cazul livrarii de manuale scolare, carti, ziare si reviste se aplica tot cota redusa. Mai beneficiaza de cota de 9% serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, monumente istorice, gradini botanice, targuri, expozitii, cinematografe, precum si cazarea in cadrul sectorului hotelier.

Pe de alta parte, TVA de 5% se aplica la livrarea de locuinte cu o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA.

Guvernul a decis sa majoreze cota generala de TVA imediat ce Curtea Constitutionala a respins proiectul de lege initiat de Executiv privind diminuarea cu 15% a pensiilor. Guvernantii vor sa acopere astfel un deficit de peste 4 miliarde de lei la bugetul consolidat al statului, conform unui acord de imprumut convenit cu Fondul Monetar International.

{loadposition inside}

 

 

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90