SPALATORIE MURAY  930×122

accident

Decizie majoră privind constatarea amiabilă de accident

Decizie majoră privind constatarea amiabilă de accident

Citiți și: Pitești: Mașină de pompieri, implicată în accident

Aautoritatea de Supraveghere Financiară a decis ca încheierea în format electronic a formularului de constatare amiabilă de accident să intre în vigoare de la 15 octombrie 2022.

Asigurătorii RCA şi BAAR dezvoltă şi administrează soluţiile tehnice şi stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispoziţiilor legale privind gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate şi/sau supravegheate de către ASF, conform normei.

Citiți și: Argeș: Accident între o mașină și două TIR-uri

Formularul „Constatare amiabilă de accident” va putea să fie utilizat în relaţia cu asigurătorii fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţia rutieră numai dacă este completat şi semnat pe suport hârtie sau electronic prin intermediul unor sisteme informatice de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident, conform normei ASF.

ASF a decis la finalul lunii mai introducerea posibilităţii completării formularului de constatare amiabilă de accident în cazul RCA şi în format electronic, însă nu era clar când va intra în vigoare această prevedere, normele publicate în Monitorul Oficial indicând termenul de 15 octombrie 2022.

„Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării, cu excepţia preve­derilor art. I pct. 16, 18, 19 şi 20 ce sunt în legătură cu modalitatea de înche­iere în format electronic a formu­larului de «Constatare amiabilă de accident», care intră în vigoare de la 15 octombrie 2022“, se arată în Norma pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigură­rile auto din România, care conţine mai multe prevederi legate de RCA şi a fost publicată în Monitorul Oficial.

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

New Profesional Consult 570×90