930 x122 grota rece

    bnr

    Dobanda de politica monetara, mentinuta

    Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%. De asemenea, s-a decis pastrarea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

    Majorarea TVA si amanarea consolidarii fiscale au intrerupt ciclul de scadere a ratei cheie, asa cum intentiona BNR. Analistii sustin ca mentinerea dobanzii cheie la nivelul actual este o solutie de echilibru intre activitatea economica slabita si rata de inflatie ridicata.

    BNR a redus deja de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la inceputul anului, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, nivelul actual.

    Totodata, banca centrala a analizat si a aprobat si raportul trimestrial asupra inflatiei care va fi prezentat astazi. BNR a majorat, in luna august, estimarea privind inflatia la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, desi tinteste o rata anuala de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

    Consiliul de Administratie al BNR a decis acum sa mentina tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si sa adopte o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

     

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90