NOR CURIER 930X122

arpechim_greva3

Oltchim semneaza contractul pentru preluarea Arpechim

Combinatul chimic trebuie să plătească până vineri suma de 15 milioane de euro pentru a nu rata achiziţia petrochimiei de la Arpechim.
Tranzacţia prin care combinatul chimic de stat Oltchim Râmnicu- Vâlcea va prelua de la Petrom divizia de petrochimie (Petrochemicals Argeş), de pe platforma Arpechim Piteşti, este aproape de finalizare.
Compania de stat trebuie să facă rost de suma de 15 milioane de euro, pentru a o vira în conturile Petrom până vineri, 18 decembrie, au declarat pentru EVZ surse din piaţă.
Tranzacţia va fi realizată la un preţ simbolic de 1 euro. Cele 15 milioane de euro reprezintă contravaloarea stocului de materii prime şi nivelul investiţiilor realizate de OMV, acţionarul majoritar al Petrom, în instalaţiile de petrochimie de la Arpechim.
„Se fac unele demersuri să se obţină bani de la unii clienţi ai Oltchim, pentru cumpărarea Petrochemicals Argeş”, au spus sursele menţionate.
Oltchim are însă nevoie de încă aproximativ 47 milioane de euro pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor, oprite în noiembrie anul trecut. Până vineri, oficialii celor două companii poartă negocieri strânse referitoare şi la datoriile Oltchim către Petrom, de circa 32 milioane de euro.
Sursele citate ne-au precizat că Oltchim vrea să obţină o eşalonare a datoriilor. De realizarea acestei tranzacţii depinde soarta combinatului chimic, întrucât Petrochemicals Argeş este furnizorul său principal de materii prime.
Oltchim a încercat să obţină credite de 62 milioane euro cu garanţii de stat, dar Comisia Europeană investighează încă acest ajutor de stat.
Dacă această tranzacţie nu se va realiza, probabil instalaţiile petrochimice vor fi tăiate şi vândute la fier vechi. De altfel, compania Petrom a anunţat în repetate rânduri că ia în calcul închiderea rafinăriei Arpechim, dacă nu reuşeşte să o vândă.
Titlurile Oltchim au sărit cu 15%
Oficialii Petrom şi cei ai Oltchim au refuzat să facă declaraţii. De altfel, reprezentanţii companiei româneşti de stat vor organiza vineri o conferinţă de presă, „cu ocazia anunţării celui mai mare eveniment de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România” din acest an.
Invitaţia nu oferă informaţii suplimentare. Anunţul de ieri a făcut ca titlurile Oltchim să înregistreze ieri cea mai mare apreciere de pe BVB, de 15%.
Preluare Evenimentul Zilei

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90