930×122 CAPRA 5

institut_bancar_roman01

Petru Rares: Romania nu va intra in faliment

Pitesti. 2 septembrie 2009. CJ Arges.
Vasile Secares profesor Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (S.N.S.P.A.) si colaborator al Institutului Bancar de pe langa Banca Nationala a Romaniei si presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, au participat la o conferinta de presa in care a fost anuntata conferinta din 10 septembrie, ce va fi organizata la C.J. Arges de catre Institutul Bancar Roman, conferinta intitulata „Programul si masurile anti-criza dupa prima etapa a monitorizarii acordurilor cu F.M.I. si Comisia Europeana. Lungul drum spre redresarea economica. Ce asteptam de la Guvern, B.N.R. si banci?”. Petru Rares sustine ca aceasta a noua conferinta regionala va transforma Pitestiul, pentru o zi, in centrul dezbaterilor economice, fiind o ocazie pentru a aduce in fata comunitatilor si a institutiilor bancare din fiecare zona, problemele care privesc criza economica si evolutiile in privinta sistemului bancar din Romania, modificarile si dificultatile prin care trece sistemul bancar si de adaptare la realitatile economice. “Incercam sa prefiguram drumul spre redresare economica in urmatorii ani. B.N.R. va veni cu o analiza a modului in care trebuie sa se reorinteze activitatile economice in conditiile acestei crize si a deficientielor cresterii economice putin cam artificiala din ultimii ani. Vor veni si reprezentanti ai Eximb Bank si C.E.C.- singurele institutii bancare cu capital majoritar de stat. Suntem in situatia in care ne confruntam cu cea mai mare criza, inca de la inceput. Este intr-un fel un nenoroc pe care il avem. Traim si consecinta retragerii acestei mari intrari de capital de pana acum. A venit momentul sa tragem concluzii din aceasta criza. In alte tari aceste crize au fost disecate la fibra, pentru a se intelege ce se intampla”, a precizat Rares.
Bancile isi vor restrange considerabil activitatea
Directorul Institutului Bancar Roman a aratat si ca, dupa o crestere spectaculoasa a numarul de unitati si a angajatiilor din ultmii doi ani, in sistemul bancar a inceput si se va accentua o ajustare impusa de criza economica. Astfel, pana in 2007-2008, sistemul bancar a inregistrat o crestere spectaculoasa: 71.722 angajati in 5762 unitati teritoriale in 2008 erau datele din 2008. In ultimii trei ani au fost angajati 25.000 de oameni, a caror pregatire era prea putin verificata, si asta se vede acum, cand sistemul de creditare se confrunta cu un blocaj. Desi criza era evidenta din 2007, s-au angajat peste 17.000 oameni si au fost deschise 1000 de noi sucursale. La sfarsitul lui iunie insa, anul acesta, s-a ajuns la 7000 unitati bancare si 69210 angajati. Sistemul bancar in sine, numarul de angajati, profitabilitatea toate au inceput sa se restranga si se face o reajustare la conditiile economice prin care trecem. Aceasta ajustare, sustine Rares, se va accelera in perioada urmatoare. Presedintele Institutului Bancar Roman este destul de optimist si crede ca nu exista pericolul ca Romania sa intre in faliment, chiar daca banii care au venit, in conditii avantajoase in contextul dat prin imprumutul de la Fondul Monetar International nu au fost folositi cu precadere pentru revitalizarea si cresterea productiei. Motivul este simplu: altii sunt mai adanc intrati in hazna decat noi, iar daca ei nu sunt lasati sa intre in faliment, nici noi nu vom ajunge acolo.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90