930×122 CAPRA 5

bani

PIB-ul, in scadere

Din pacate pentru romani, vestile privind mersul economiei nationale nu sunt deloc imbucuratoare. O informatie concludenta in acest sens este cea privind Produsul Intern Brut care se afla in continua scadere. Printre remarcatii economiei nationale, totusi, se numara si o companie din Arges care a reusit pana acum sa faca fata cu brio crizei.

Vesti statistice proaste pentru cetatenii tarii. Directia de Statistica a anuntat ieri ca Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96.707,4 milioane lei preturi curente, in scadere cu 2,6% fata de trimestrul I 2009.

Industria (in special cea constructoare de masini, pe un loc fruntas fiind Uzina Dacia) a fost singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 4,2%.

Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate, cu 17,3%. Reduceri mai mici s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii (-2,7%).

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7%. Cererea interna a scazut cu 3% comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, in principal pe seama reducerii cu 28,9% a formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8%.

{loadposition inside}

 

 

555 X 222 CAPRA
570 X 90 CAPRA 3