Donaris 930 x 122

Primarii: „Muieti-s posmagii?”

money Desi viseaza la bani europeni, unii primari nu au realizate conditiile elementare pentru a fi eligibili. Cum ar fi…luarea unei simple decizii in Consiliul Local.Consiliul judetean Arges a aprobat, in sedinta din 22 decembrie 2009, varianta revizuita a listei de investitii prioritare cuprinsa in Master Planul pentru modernizarea infrastructurii de apa si canalizare din judet. Este vorba de un proiect prin care vor fi accesati bani europeni din fondurile de coeziune, multi bani. Va intrebati de ce a fost nevoie sa se aprobe o lista revizuita? Pentru ca mai multi primari nu au fost in stare, sau nu au vrut, din varii motive, sa intre in Asociatia de Dezvoltare Intercomuitara Arges (A.D.I.A.). Si cum toti plang ca nu sunt bani, si ca suntem in an de criza, iata de fapt un exemplu despre cum se da cu piciorul la bani europeni, mai ales cand sunt sanse foarte mari sa fie accesati. Asa se face ca, din vreo 30 de localitati, numai 15, adica jumatate, au mers mai departe alaturi de C.J. Arges si Apa Canal: Pitesti, Bascov, Merisani, Bradu, Maracineni, Stefanesti-
aglomerarea urbana Pitesti, aglomerarea Topoloveni, Costesti, Buzoiesti- aglomerarea Costesti, aglomerarea Rucar, Albota, Mosoaia- aglomerarea Albota, aglomerarea Barla si Stalpeni si Titesti (aglomerarea Stalpeni). Trebuie spus ca pentru aglomerarea Pitesti vor fi alocate 44,8 milioane euro, pentru Topoloveni- 12,5 milioane lei, pentru Costesti- 13,5 milioane euro, Rucar- 4,5 milioane euro, Albota- 6,5 milioane euro, Barla- 8,9 milioane euro, Stalpeni- 3,9 milioane lei. 
Consiliile Locale care vor adopta hotarari rana la sfarsitul acestei lunio referitoare la eligibilitatea absorbtiei acestor fonduri, vor fi cuprinse in lista de prioritati cu redistribuirea de surse. Am facut un mic sondaj in randul primarilor ale caror localitati se afla cruprinse pe lista de prioritati.
Tudor Pendiuc, primar Pitesti: “O sa votam aceasta revizuire a investitiilor prioritare in sedinta Consiliului de Administratie in Adunarea Generala a Actionarilor. Noi suntem direct interesati ca aceasta varianta sa fie aprobata cat mai repede, pentru ca este vorba despre sume importante de bani europeni si de investitii majore.Toate localitatile care fac parte din respectiva asociatie vor beneficia de aceste fonduri care vor conduce la investitii in alimentarea cu apa si canalizare extrem de importante pentru cetateni”.
Dorin Barbuceanu, primarul orasului Stefanesti: “Noi am aprobat asocierea acum cateva luni. Consiliul nostru local si cele de la Costesti si Topoloveni au cumparat si actiuni. Problema pe fond este aceasta: initial au fost mai multe localitati care si-ar fi manifestat interesul de a face parte din Asociatie, dar numai verbal. Cum s-a tot taraganat si se risca pierdea fondurilor, s-a luat decizia ca sa ramana doar aceste 15 localitati si sumele s-au redistribuit. Orice consiliu local care mai da vreo hotarare pentru a face parte din Asociatie pana la sfarsitul lunii, se mai poate alipi si va primi fonduri. Din ce cunosc, in 2013 vor veni primele fonduri pe acest program”.
Niculae Serban, primarul comunei Maracineni: “Va intra in prima sedinta a Consiliului Local pe luna aceasta, acolo unde vom aproba aceste investitii. Chiar azi voi discuta cu cei de la Consiliul Judetean despre acest subiect si despre Asociatie”.
Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov: “In sedinta de marti sau miercuri a Consiliului Local vom aproba investitiile. Vom aproba si partea de cofinantare, care presupune o suma de aproximativ 900.000 euro. La noi este important faptul ca vor fi realizate investitii importante, care presupun servicii de calitate pentru cetateni, cu sprijinul fondurilor europene”.
Ion Popa, primarul comunei Stalpeni: “Noi am aprobat deja asocierea la aceasta structura. In privinta operatorului regional, lucrez cu Apa Canal si cu Consiliul Judetetean, care fac treaba buna. Cu Apa Canal am lucrat bine si pe ISPA”.
Florian Rizea, primarul comunei Titesti: “Eu inca nu stiu de aceasta revizuire, inca nu am primit nicio informatie in acest sens. Ma voi informa insa. Am fost si in concediu la inceputul anului. Daca este nevoie sa aprobam ceva in privinta acestei decizii a Consiliului Judetean, le vom introduce in Consiliu Local”.
Florin Fratica, primarul comunei Bradu: “Noi am avut discutii. Am aprobat in consiliul local acea intrare in asociatie. Asteptam insa si o varianta clara de model pe care sa o adoptam, daca mai trebuie ceva, pentru ca pe fondurile europene sunt foarte multe pretentii. Am mai avut astfel de proiecte pe care le-am aprobat si ulterior am fost nevoiti sa le modificam. Cert este ca nu putem sa dam cu piciorul la acesti bani”.
Ene Florea, primar la Mosoaia: “Noi am aprobat hotararea de Consiliu Local. Mai mult, dorim sa achizitionam si trei pachete de actiuni la Asociatie”.
Acest articol poate fi citit si in numarul de luni, 25 ianuarie 2010, al cotidianului Argesul

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3