930 x122 grota rece

    VARUJAN_VOSGANIAN_IN_PITESTI

    Rușii de la TISE, interesați de Oltchim și Arpechim

    Compania rusă TISE este interesată să cumpere la pachet combinatul vâlcean Oltchim și petrochimia și rafinăria Arpechim Pitești. Anunțul îl face ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

    Ministrul precizează că a fost cu reprezentanții TISE și la premierul Victor Ponta. TISE a vrut și anul trecut să participe la privatizarea Oltchimului, dar atunci a renunțat la intenția sa inițială.

    Pe de altă parte, ministrul Economiei mai anunță că săptămâna viitoare va fi publicat un anunț prealabil pentru privatizarea combinatului din Râmnicu-Vâlcea, în ideea de a fi testat interesul potențialilor investitori. Tot săptămâna viitoare, ministrul Economiei îi va prezenta șefului Guvernului o strategie pe termen scurt. Într-o primă etapă, strategia prevede găsirea unei finanțări de 25.000.000 de euro pentru achitarea facturilor la utilități și pentru achiziționarea suplimentară de materie primă. Finanțarea este necesară pentru ca peste câteva luni producția să crească la un nivel care să îi asigure trecerea pe profit a Oltchimului. Planul Ministerului Economiei este ca după ce va ajunge pe profit societatea să fie scoasă din nou la privatizare, undeva în toamna acestui an.

    Amintim că petrochimia Arpechim se află de câțiva ani în proprietatea Oltchimului, cumpărată de la compania austriacă OMV-Petrom. Rafinăria, însă, este în continuare în proprietatea austriecilor. Cu puține luni în urmă, aceștia au avertizat că vor demola rafinăria, de care spun că nu au nevoie, dacă nu va fi găsit un investitor interesat să o cumpere. Demolarea a rămas, însă, doar la stadiul de intenție, guvernanții din România convingându-i pe austrieci să mai aștepte. Dacă privatizarea va reuși și în funcție de capacitățile de producție care vor fi repornite și de strategia viitorului nou proprietar, cei peste 300 de angajați care sunt concediați de la Arpechim vor avea prioritate la reangajare. Cel puțin așa a dat asigurări prefectul județului Argeș, Cristian Soare.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90