NOR CURIER 930X122

jeffrey-franks

Seful FMI ne indeamnă sa ne luam Dacia in loc de Mercedes

Cheltuielile pentru sectorul public sunt limitate in prezent in Romania, astfel ca statul isi poate permite costuri de tipul Dacia, nu Mercedes, spune seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. „Daca as putea sa folosesc o analogie, in familia mea de exemplu, daca decid ca imi trebuie un Mercedes sa ne plimbam cu el, dar nu mi-as putea permite decat o Dacie, atunci mi-as cumpara o Dacie, nu ar trebui sa-mi cumpar Mercedes”, a declarat azi Jeffrey Frank, intr-o conferinţa de presa.
Astfel, el va recomanda conducerii de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze urmatoarele doua transe pentru Romania. Si reprezentanţii Comisiei Europene apreciaza ca Romania si-a facut treaba, astfel ca va elibera sumele restante in luna martie.
Conducerea FMI va analiza raportul de evaluare si va debloca cele doua transe restante din imprumutul acordat de FMI Romaniei, in suma de 2,3 miliarde de euro. Banii vor fi deblocaţi in cel mult 48 de ore de la reuniunea conducerii Fondului. Jumatate din suma va ajunge in conturile BNR, iar jumatate in visteria Ministerului de Finanţe, pentru a acoperi plata pensiilor si a salariilor, dar si programele de investiţii.
Guvernul trebuie insa sa controleze foarte bine cheltuielile publice si sa canalizeze fondurile catre investiţii. Conform calendarului agreat, Legea responsabilitaţii fiscale ar trebui aprobata in luna martie, iar Legea pensiilor pana in vara. Astfel, Guvernul a optat pentru „un mixt de masuri” pentru reducerea cheltuielilor in sistemul public. Planul Guvernului prevede ingheţarea salariilor si eliminarea a 100.000 de posturi.
Romania a incheiat acorduri de finanţare cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana in valoare de aproape 20 de miliarde de dolari. Pana acum, FMI a eliberat prima transa, in suma de 4,8 miliarde de euro. sursa:evz.ro

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90