930×122 CAPRA 5

    VARUJAN_VOSGANIAN_IN_PITESTI

    Vosganian: Cumpărarea Arpechim, cauză pentru insolvența Oltchim

    Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat astăzi concluziile preliminare ale raportului pe care administratorii judiciari l-au făcut în privința situației de la Oltchim. Citând din raport, Vosganian a precizat că achiziționarea în 2010 a petrochimiei Arpechim Pitești reprezintă una dintre cele două principale cauze care au dus Oltchim în insolvență.

    Potrivit ministrului, în perioada 2010-2012 combinatul vâlcean a investit în Arpechim 106 milioane de euro, fără ca Arpechim să fi produs ceva. Varujan Vosganian a mai spus că petrochimia Arpechim necesită investiții semnificative pentru modernizare.

    O altă cauză ar fi necorelarea între salarii și veniturile combinatului. Mai exact, salariile au fost prea mari în comparație cu veniturile. Și aici apare numele Arpechimului. Ministrul Economiei afirmă că la preluarea petrochimiei s-a făcut o medie aritmetică între salariul net de 1.900 de lei pe lună de la Oltchim și cel de la Arpechim de 3.100 de lei și s-a ajuns la un salariu net pe ambele unități de 2.500 de lei net, asta în condițiile în care la Oltchim erau 3.200 de angajați, iar la petrochimia piteșteană doar 600.

    Actualii guvernanți au dat asigurări că, după ieșirea din insolvență, vor încerca să privatizeze la pachet Oltchim și Arpechim. Petrochimia se află din 2010 în proprietatea Oltchim, dar rafinăria este a companiei OMV Petrom. Recent, OMV Petrom și-a reiterat intenția de a demola rafinăria după ce obține autorizația de demolare și în cazul în care nu i se găsește un cumpărător.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90