EcoMoto 930×122

organizare

Exclusiv! Război total! Poliția Locală amenință Primăria cu judecata

Exclusiv! Război total! Poliția Locală amenință Primăria cu judecata

Citiți și: Simfonia Lalelelor, luată cu asalt de polițiștii locali. Sancțiuni usturătoare

Angajații Poliției Locale Pitești nu au fost deloc mulțumiți că municipalitatea a decis să schimbe lucrurile în instituție.

Vorbim despre hotărârile luate în Consiliul Local prin care s-au aprobat organigrama și statul de funcții, dar și Regulamentul de Organizare și Funcționare a Poliției Locale. Odată cu aceste hotărâri s-au produs mai multe schimbări.

Citiți și: Intervenție surprinzătoare la grădiniță, în Pitești

Dintre cele mai importante amintim: desființarea Birourilor, dar și eliminarea unei funcții de director. Pe larg, subiectul, poate fi (re)citit AICI.

Astfel că, pe data de 22 ianuarie, Sindicatul Național al Poliției Locale, a transmis, printr-un avocat, în numele angajaților Poliției Locale Pitești, instituție condusă de Nicolae Valerică, o plângere prealabilă adresată Primăriei.

Și amenință că „în cazul în care nu veți da curs solicitărilor noastre, vom fi nevoiți să ne adresăm instanței de judecată competente”

Plângerea este „împotriva H.C.L. nr. 615/28.11.2023 referitoare la aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale Poliţiei Locale a Municipiului Piteşti, precum şi a H.C.L. nr. 654/21.12.2023 referitoare la aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Poliţiei Locale a Municipiului Piteşti”.

Ce vor polițiștii locali? Aceste lucruri se arată în document: 

1.revocarea/modificarea H.C.L. nr. 615/28.11.2023 şi a H.C.L. nr. 654/21.12.2023;

2.menţinerea cu caracter temporar a funcţiilor de şef birou până la data de 30.06.2024 motivat de prorogarea aplicabilităţii Legii nr. 296/2023;

3.iniţierea unei consultări în conformitate cu art. 31 alin. (2) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, în vederea asigurării respectării art. 413 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, privind tratamentul egal al funcţionarilor publici, membrii de sindicat, precum şi art. 408 privind dreptul la carieră;

3.solicitarea prealabilă a avizului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Cu alte cuvinte, sindicatul cere, „în numele și pentru funcționarii publici din cadrul Poliției Locale Pitești”, să fie revocate sau modificate cele două hotărâri menționate. Dar și ca funcțiile de șef birou să fie menținute pânâ la finalul lunii iunie a acestui an.

Putem spune, așadar, că polițiștii locali nu sunt mulțumiți de reorganizarea din temelii a instituției. Iar, așa cum se arată din plângerea prealabilă, cea mai mare problemă are legătură cu desființarea funcțiilor de șefi de birouri.

Ce spune municipalitatea

În punctul de vedere cu privire la această plângere prealabilă, ce va fi adus și în atenția consilierilor locali într-o ședință extraordinară săptămâna viitoare, municipalitatea vine cu precizări.

Primăria, prin Direcția Juridică, precizează că cele două hotărâri au fost adoptate cu respectarea prevederilor legale în materie. Și expune, pe larg, argumentele. Pe scurt, Poliția Locală ar fi comunicat municipalității deciziile cu privire la organizarea instituției, salariații ar fi fost informați și consultați.

Iar actele normative invocate de sindicaliști, prin intermediul avocatului, nu ar influența deciziile luate în Consiliul Local.

Astfel, Primăria mai arată că: 

-Poliţia Locală a Municipiului Piteşti (…) a comunicat deciziile sale cu privire la structura organizatorică a activităţii, numărul şi denumirea compartimentelor, relaţiile de colaborare/subordonare între acestea.

-instituţia precizează că salariaţii au fost informaţi cu privire la modificările din structura organizatorică şi de funcţii prin intermediul celor două sindicate reprezentative, aceştia fiind consultaţi.

„Reorganizarea instituţiei a avut în vedere eficientizarea activităţii, realizându-se în conformitate şi cu măsurile de disciplină economico-financiară instituite în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice.” – se mai arată în punctul de vedere cu privire la plângerea prealabilă formulată de către Sindicatul Naţional al Poliţiei Locale.

Amintim că organizarea din temelii a Poliției Locale Pitești a fost anunțată de edilul Cristian Gentea din noimbrie 2023.

Primarul a spus, într-o întâlnire cu piteștenii, că vrea mai mulți polițiști pe teren, nu în birouri.

„Vă promit că în decembrie, când va fi ședința Consiliului Local, o să intre o organigramă nouă în care am făcut în așa fel încât să avem mai puțini șefi la Poliția Locală.”

Declarația și contextul în care a fost făcută, prezentate în exclusivitate de ePitești – AICI.

Iar decizia, trebuie să o spunem, este una lăudabilă! Cetățenii orașului au nevoie de polițiști locali în stradă, nu de șefi în birouri. Mai ales că vorbim despre o instituție publică, ai căror angajați sunt plătiți din banii tuturor contribuabililor.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

2 comentarii

  • Elena spune:

    Mai bine CL facea reorganizare prin desfiintare
    Nu fac nimic. Doar isi duc si isi aduc copii la scoala si nevestele la serviciu

  • B spune:

    O adunatura de analfabeti care nu fac nimic , primesc salarii degeaba si au si pretentii : cand este nevoie de ei nu i gasesti niciunde !
    Stau ascunsi prin parcări sa si odihneasca mintea incinsa de atatea probleme !

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90