EcoMoto 930×122

taxa auto de poluare

Florin Cîțu : „Nu vreau taxe auto noi!”

În cursul zilei de ieri, premierul României Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea introducerii unei noi taxe auto, precizând că nu-şi doreşte taxe noi, dar că introducerea unei taxe de poluare depinde exclusiv de decizia Comisiei Europene.

„Nu vreau să introducem în România taxe noi, nu vrem să creştem taxele pe care le avem, singura paranteză este dacă dinspre Comisia Europeană vin decizii în ceea ce priveşte taxa pentru poluare, acolo putem să discutăm, prin directive. Dar în rest, acest Guvern nu va încerca să crească veniturile prin penalizarea investitorilor şi a cetăţenilor din sectorul privat. Vom creşte veniturile la buget prin conformare voluntară”, a declarat premierul.

Subiectul taxei auto sau taxei de poluare este intens dezbătut, șoferii fiind nemulțumiți de posibilitatea reintroducerii acesteia. Chiar Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna a declarat, într-o conferință de presă care a avut loc luni, că trebuie găsite soluții și pentru susținerea proprietarilor de mașini, nu numai pentru sancționarea acestora.

DECLARAȚIILE MINISTRULUI MEDIULUI

„Interdicţiile sunt foarte greu de justificat din punct de vedere juridic. România a pierdut procese la Curtea Europeană de Justiţie pe taxa auto tocmai pentru că ele, juridic, nu au fost fundamentate cum trebuie.

Eu sunt adeptul programelor de susţinere pentru proprietarii de maşini şi în contrapartidă să existe poate un alt tip de aplicare a impozitelor locale în cazul acelor maşini (n.r. vechi). Ele trebuie să vină, din punctul meu de vedere, în paralel. Trebuie să creăm alternative pentru cetăţeni, nu numai sancţiuni şi impozitări mai mari”, a declarat Tanczos, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului a mai precizat faptul că, din cauza insistenței Comisiei Europene de a reduce vârsta parcului auto, măsura privind maşinile mai vechi de 15 ani va exista probabil în cel mai scurt timp.

„Inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto. Este o decizie asumată la nivelul Guvernului, odată cu negocierea PNRR (planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n. r.). Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani.

Este o măsură asumată de Guvern prin faptul că am mers mai departe pe această linie cu infrastructura de transport finanţată parţial prin PNRR şi o asumare de reformă în acest domeniu. Va exista pentru maşinile mai vechi de 15 ani cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt. Se discută acum la nivel guvernamental cu ministerele de resort care ar fi varianta”, a spus Tanczos la TVR1, întrebat despre o posibilă viitoare taxă auto.

Reamintim că, de la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat.

Foto descriptiv: playtech.ro/ ziaristii.com

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90