930 pe 122 COSTACHE

gripa

Gripa. Mai periculoasă ca oricând!

Gripa. Mai periculoasă ca oricând!

Citiți și: Pericol iminent! Ne paște o nouă epidemie!

Se anunță un sezon cu gripă severă.

Sezonul virozelor începe mai devreme anul acesta, deja spitalele de pediatrie sunt pline de copii chinuiți de febră și tuse.

Citiți și: Semne și simptome ale infecțiilor respiratorii. Diferența dintre gripă și răceală

Din păcate unii ajung cu pneumonii severe, sunt internați de urgență și chiar mai grav, au nevoie de mască de oxigen.

Medicii spun că o posibilă cauză ar fi faptul că timp de doi ani organismul a fost ferit de viroze prin mască și distanțare socială însă asta a avut și un efect advers: organismul si-a pierdut din imunitate.

Acum, când s-a renunțat la aceste restricții constatam ca gripa este si mai puternică și așa se va întâmpla si cu următoarele sezoane gripale, acestea vor fi mai severă, există chiar o îngrijorare la nivel global privind acest lucru.

Medicii infecționiști atrag atenția că vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, mai ales că gripa poate deveni și mai periculoasă în contextul COVID, putând avea complicații serioase:.

Rată de mortalitate dublă la pacienții cu infecție concomitentă COVID – gripă și risc crescut de afectare cardiacă, inflamații mai severe și afectare a organelor.

Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023.

Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii și bătrânii din centrele de ocrotire și personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.

Au început să primească și medicii de familie în cabinet dozele comandate.

Este primul an, cel puțin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie.

Am ținut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru și să nu mai fim puși în situația care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la adresabilitate scăzută, interes scăzut al populației pentru vaccinare, a creat tensiuni”, a spus ministrul Sănătății.

Pe lângă cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, ar putea fi achiziționate și altele dacă va fi cerere.

„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziția.

Categorii eligibile – pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre sunt beneficiarii vaccinării.

Anul trecut, până la sfârșitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023.

Ea este flexibilă și poate fi suplimentată”, a arătat ministrul Sănătății.

Sursă: romaniatv.net

Foto: descriptiv

555 pe 222 COSTACHE

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 pe 90 Costache