930×122 CAPRA 5

stare de criză

Guvernul introduce starea de criză în România

În contextul războiului de la graniță, Guvernul pregătește un proiect de lege care prevede introducerea stării de criză pe teritoriul României.

Această măsură are ca scop adoptarea unor reglementări menite să asigure coordonarea și apărarea națională.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Antena 3, starea de criză nu va avea efecte asupra populației, ci va permite în special unor structuri ale MApN să treacă în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Starea de criză va putea fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebui avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Săptămâna aceasta, proiectul urmează să fie adoptat de guvern și va fi supus aprobării parlamentului.

CE ESTE SITUAȚIA DE CRIZĂ

Conform proiectului de act normativ, starea de criză se instituie în anumite situații. Mai exact, este vorba despre momentul în care societatea se va confrunta cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege ce urmează să fie adoptat săptămâna aceasta, într-o sedinţă de Guvern.

Totodată, sunt luate în considerare ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale.

Foto descriptiv: Financial Intelligence

555×222 grota rece
Pizza Sapori Italia 570 90