930×122 CAPRA 5

hotărâre

camera-deputatilor1

Hotărâre istorică! Aceste persoane vor avea prioritate!

Hotărâre istorică! Aceste persoane vor avea prioritate!

Citiți și: Primăria ,,șutează” aproape 2 milioane € către FC Argeș!

Legislația privind retrocedarea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist urmează să se modifice.

Proiectul legislativ a primit raport favorabil la Senat și vor avea prioritate la soluţionarea dosarelor și persoanele cu handicap grav sau cele care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I.

Citiți și: În atenția tuturor șoferilor: Ce se întâmplă cu tarifele RCA!

Apoi, printr-un amendament introdus la Senat, s-a stabilit că, pe lângă cei amintiți anterior, vor avea prioritate la soluţionarea dosarelor de retrocedare și persoanele trecute de 65 de ani.

Legea 165/2013 stabilește că dosarele de retrocedare a imobilelor se soluționează în ordinea înregistrării lor la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, respectiv Secretariatul Comisiei Naționale, dar, ca excepție de la regulă, se soluționează cu prioritate:

Hotărâre istorică! Aceste persoane vor avea prioritate!

–  dosarele în care Secretariatul Comisiei Naționale a solicitat documente în completare entităților învestite de lege, titularilor dosarelor și oricăror altor instituții care ar putea deține documente relevante;

–  dosarele în care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/ definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat cu privire la existența și întinderea dreptului, precum și la calitatea de persoană îndreptățită;

–  dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoanele supraviețuitoare ale Holocaustului;

–  dosarele în care s-au emis decizii privind propunerea acordării de despăgubiri/ măsuri compensatorii de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase și comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România.

Potrivit inițiatorilor, ,,procesul de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România este departe de finalizare”.

,,De trei decenii, numeroşi foşti proprietari şi-au irosit sănătatea căutându-şi dreptatea sau au decedat fără a mai putea vedea repararea abuzurilor regimului comunist”.

Așadar, propunerea are scopul de a le oferi “acestor persoane vulnerabile, cu nevoi speciale şi un orizont de timp la dispoziţie limitat, posibilitatea de a se bucura de repararea unor grave nedreptăţi”.

Detalii, AICI – UPDATE: Retrocedarea imobilelor: Persoanele cu handicap grav sau cu pensie de invaliditate și cele cu vârsta de peste 65 de ani vor avea prioritate la soluţionarea dosarelor

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3