263×587 MAIA

ÎCCJ obligă funcționarii să plece. Ce fac șefii Poliției Locale?

ÎCCJ obligă funcționarii să plece. Ce fac șefii Poliției Locale?

O hotărâre recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) obligă mii de funcționari publici din primării, consilii județene, ministere și agenții guvernamentale să își înceteze activitatea în perioada următoare.

930X122 MAIA
PIZZERIA SAPORI 555 222

Decizia vizează angajații care cumulau pensia cu salariul, iar conform noilor reglementări, aceștia nu mai pot continua să lucreze în funcțiile ocupate.

Concret, sunt vizați funcționarii publici care ocupă o funcție publică și își desfășoară activitatea în baza Codului administrativ (OUG nr. 57/2019), numiți prin act administrativ: angajații din ministere și agenții guvernamentale, prefecți și subprefecți, funcționari din primării și consilii județene, inspectori fiscali, funcționari din ANAF, polițiști locali, funcționari din diverse autorități și instituții publice centrale sau locale, scrie stiripesurse.ro.

Astfel, potrivit hotărârii ICCJ publicată în Monitorul oficial pe 29 ianuarie, categoriile vizate nu doar cu nu mai pot cumula pensia cu salariul, dar dacă au primit decizia de pensionare nu mai pot opta pentru a rămâne angajați și să renunțe la pensie pe perioada în care vor să mai lucreze.

ePitești a încercat să afle dacă Gabriel Gherghe, recent numit director general adjunct al Poliției Locale Pitești și fost comisar-șef pensionat, precum și Nicolae Valerică, directorul general al instituției și pensionar MAI., se află printre cei vizați de decizia ÎCCJ.

ÎCCJ obligă funcționarii să plece

Astfel, pentru a înțelege impactul deciziei ÎCCJ asupra conducerii Poliției Locale Pitești, directorul publicației ePitești.ro, Alex Ivan, a solicitat un punct de vedere oficial primarului municipiului Pitești, Cristian Gentea.

Iată ce ne declară acesta, în exclusivitate:

New Profesional Consult 930 x 122
PIZZERIA SAPORI 555 222

,,Da, într-adevăr este o decizie a Înaltei Curți în care, în cazul funcționarilor publici care îndeplinesc, cumulativ, condiție standar de pensionare, adică 65 de ani vârstă și 15 ani de stagiu minim, și care solicită continuarea activității, așa cum este legal, e vorba de trei ani de zile, aceștia, dacă li se aprobă, nu pot cumula pensie cu salariu.

În momentul de față, am discutat la Biroul de Resurse Umane.

Nu există nicio persoană în această situație la Primăria Pitești.

ÎCCJ obligă funcționarii să plece. Ce fac șefii Poliției Locale?

Punctual, dacă mă întrebați legat de situația de la Poliția Locală, domnul director general Nicolae este pensionat din sistemul  M.A.I, dar nu are 65 de ani.

El împlinește în aprilie, și atunci, în decizie scrie cumulativ.

Asta înseamnă că, nici măcar la Poliția Locală nu există niciun fel de problemă din acest punct de vedere.”

Eurial 930 x 122
PIZZERIA SAPORI 555 222

Directorul publicației noastre a luat legătura și cu directorul general al Poliției Locale Pitești, Nicolae Valerică, pentru a lămuri concret situația în care se află.

Acesta ne declară:

,,Da, știam de vreo săptămână (…)

N-are treabă, uite, domnul Gherghe cumulează salariul cu pensia tot ca mine, n-are treabă cu noi.

E total diferită situația. (…)

Acuma, Înalta Curte spune <<nu, domne>>. Funcționarul public care i s-a dat o decizie de pensionare nu mai are dreptul de a continua. (…)

930 x122 grota rece
New Profesional Consult-555×222

ÎCCJ obligă funcționarii să plece. Ce fac șefii Poliției Locale?

Nu, nici eu, nici domnul Gherghe (n.r. nu se află în această situație).

Pe data de 4 aprilie fac 65 de ani.

Eu, din momentul ăla, trebuie să-mi iasă decizia de pensionare.

Eu, dacă vreau să mai rămân, făceam un raport către domnul primar, că dânsul este angajatorul meu, domnul primar îmi aproba.

Puteam, după legea pensionării, să mai continui încă 5 ani, până la 70 de ani.

Nu! Acuma, din momentul când Înalta Curte a dat așa ceva, indiferent că-mi aproba domnul primar, nu mai trebuie să mai stau.

930×122 CAPRA 5
Eurial 555 x222

Deci, după data de 4 aprilie, eu am plecat (…).

Dânsul (n.r. Gabriel Gherghe), când va împlini vârsta de 65 de ani, dar va dori să mai continue activitatea, nu i se mai dă voie.„, declară Nicolae Valerică pentru ePitești.ro.

ÎCCJ obligă funcționarii să plece. Ce fac șefii Poliției Locale?

New Profesional Consult 263×587