NOR CURIER 930X122

Exclusiv. Șeful de la Permise: „Nu este atât de ușor să obții permisul în Argeș”

Exclusiv. Șeful de la Permise: „Nu este atât de ușor să obții permisul în Argeș”

Începând din octombrie 2021, comisarul-șef Dragoș Mecu a preluat conducerea prin delegație a Serviciului Public de Permise și Înmatriculări Auto Argeș.

În luna august a acestui an, s-a organizat concurs pentru acest post, comisarul-șef obținând funcția pe termen nelimitat.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ePitești.ro, Dragoș Mecu (foto) a vorbit pe larg despre situația actuală de la acest serviciu, despre problemele din trecut și despre prioritățile pe care le are pentru acest mandat.

Ambiția sa este aceea ca Serviciul pe care îl conduce să fie cât mai performant și mai rapid în a satisface nevoile cetățenilor care apelează la el.

DECLARAȚII ÎN EXCLUSIVITATE

ePitești: Care sunt obiectivele principale pe care le aveți în această funcție?

Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:

Încă din luna octombrie 2021, de când am preluat conducerea SPCRPCIV Argeș, inițial ca împuternicit și ulterior ca șef serviciu, am avut ca obiective principale reducerea timpului de așteptare între proba teoretică și cea practică pentru obținerea permisului de conducere, creșterea numărului lucrătorilor de la nivelul serviciului, atestarea ca și examinatori a cât mai multora dintre aceștia și extinderea numărului de ghișee în vederea preluării și soluționării cererilor privind preschimbarea permiselor de conducere și înmatricularea vehiculelor, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea programărilor on-line de la o zi la alta, iar timpul de așteptare la ghișeu să fie redus semnificativ.

ePitești: Care este gradul de promovare la examenul de obținere a permisului auto?

Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:

„PROMOVABILITATEA SE ÎNCADREAZĂ ÎNTRE 50-60%”

În ceea ce privește proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere, promovabilitatea se încadrează între 50-60% din numărul total al candidaților care susțin această probă.

Dintre cei declarați admiși la proba teoretică și o susțin pe cea practică reușesc să promoveze circa 45-50%, acest procent fiind în ușoară creștere față de anii precedenți când promovabilitatea se încadra în intervalul 35-40%.

Acest aspect se datorează atât lucrătorilor serviciului – care depun eforturi susținute pentru a examina un număr cât mai mare de candidați, aceștia dând dovadă de disponibilitate chiar și în weekend, cât și a candidaților care se prezintă mai bine pregătiți.

ePitești: Aveți personal suficient în raport cu solicitările?

Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:

„SOLICITĂRI PENTRU SUPLIMENTARE”

Având în vedere că județul Argeș are o populație destul de numeroasă și numărul solicitărilor privind activitățile desfășurate în cadrul serviciului este unul foarte mare, s-au făcut solicitări pentru suplimentarea numărului de funcții în statutul de organizare al unității, deoarece chiar dacă în momentul de față avem încadrați un număr maxim de lucrători, activitatea acestora este la cel mai înalt nivel pe tot parcursul programului de lucru.

Încă mai există situații în care cetățenii sunt nevoiți să aștepte pentru soluționarea cererilor: ca exemplu, timpul de așteptare între proba teoretică și practică, pentru obținerea permisului de conducere, este de circa 1 lună de zile pentru municipiul Pitești și circa 45 de zile pentru Curtea de Argeș și Câmpulung.

Chiar dacă acest timp a fost redus de la 3 luni, avem ca obiectiv, în viitorul apropiat, reducerea acestora, iar pentru a putea realiza acest lucru este necesar un număr cât mai mare de examinatori, fără a afecta activitatea ghișeelor.

Pe lângă activitatea de examinare la proba practică, la care am făcut referire anterior, nu trebuie uitată nici activitatea lucrătorilor la ghișee.

Pentru susținerea probei teoretice avem ca obiectiv suplimentarea numărului de locuri la înregistrarea dosarelor și a numărului candidaților care susțin proba teoretică, dar pentru a putea realiza acest lucru se impune deschiderea unui ghișeu suplimentar pentru înregistrare dosar și creșterea numărului de stații din sala de examinare, ceea ce presupune existența a cel puțin doi lucrători în plus față de ce avem în momentul de față.

Pentru activitatea de înmatriculare, pe lângă solicitări primite de la persoanele fizice, există un număr foarte mare de solicitări venite de la persoanele juridice, existența uzinei Dacia de la Mioveni contribuind semnificativ la acest număr ridicat, iar activitatea de la sediul secundar, cel de la Câmpulung, este susținută tot de lucrătorii de la ghișeele de la sediul din Pitești, toate acestea ducând la un volum de muncă foarte ridicat.

SUPLIMENTĂRI DE GHIȘEE

Pentru a putea eficientiza activitatea de înmatriculare a vehiculelor, intenționez, ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, să suplimentez numărul ghișeelor deschise publicului, dar și să cresc activitatea din backoffice, astfel încât să existe lucrători separați de cei din ghișee care să soluționeze cererile venite de la Uzina Dacia și pe cele din punctul secundar de lucru.

Toate obiectivele menționate anterior au la bază suplimentarea numărului lucrătorilor de la SPCRPCIV Argeș, astfel încât să crească disponibilitatea față de cetățeni, dar în același timp să fie redusă oboseala fizică și psihică a lucrătorilor. Serviciile de calitate pot fi oferite doar de personal bine pregătit, dar și mulțumit de condițiile de la locul de muncă.

Toate schimbările de până la momentul actual s-au produs datorită efortului depus de întreg colectivul serviciului, dar cum bine știți, pe termen lung, efortul fizic și psihic la un nivel extrem de ridicat duce la o îmbunătățire a activității în relație cu cetățeanul.

ePitești: Cum priviți modificările recente sau avute în vedere privind examenul de obținere auto?

Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:

Referitor la modificările privind examenul pentru obținerea permisului de conducere, după cum am precizat și anterior, promovabilitatea la proba practică se află pe un trend ascendent. Cu toate că avem ca obiectiv creșterea promovabilității, criteriile de examinare a candidaților și exigențele examinatorilor rămân la un standard înalt, în conformitate cu prevederile OMAI 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.

Ca și modificare recentă, s-a suplimentat numărul examinatorilor atât prin mutare de la alte structuri, detașare de la IPJ Argeș, cât și prin delegare din cadrul județelor limitrofe a unor lucrători.

De asemenea, pentru punctul de lucru Câmpulung s-au suplimentat numărul zilelor de examinare, efectuându-se activități marți, miercuri și joi, față de o singură zi la două săptămâni, cum era până în luna septembrie 2022.

ePitești: Cum veți proceda pentru a șterge din mentalul colectiv vorba “Ai luat permis la Pitești”, cu referire la scandalurile din trecut?

Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:

„PROCENTELE VORBESC DE LA SINE”

Ținând cont de amploarea scandalurilor de la acel moment, este greu să ștergi din mentalul cetățeanului această expresie, dar procentele vorbesc de la sine. Jumătate dintre doritori reușesc să treacă de proba teoretică, iar dintre aceștia mai puțin de jumătate trec și de cea practică, deci cifrele confirmă o exigență ridicată din partea examinatorilor, iar această expresie cu rădăcini mai vechi de 10 ani nu mai are acoperire în practică, ba mai mult, doar cei foarte bine pregătiți „iau permisul la Pitești”.

Concluzionând, cei care doresc să obțină permisul de conducere să se bazeze pe cunoștințele teoretice și aptitudinile practice acumulate pe parcursul școlii, deoarece acestea stau la baza promovării examenului pentru obținerea permisului de conducere în județul nostru.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

10 comentarii

  • Maria Dumitru spune:

    Poate n-ar fi rău să vă interesați un pic cu privire la atitudinea examinatorilor. Se ridică tonul atât la ghișeele DRPCIV, cât mai ales la proba practică. Se practică teroarea psihologică încă din parcare, înainte de începerea probei. Exigența trebuie să rămână exigență, permisele trebuie să fie dobândite pe merit, însă este absolut inadmisibil felul în care examinatorii ridică tonul la candidați, chiar dacă le vorbesc aparent politicos, cu ,,dumneavoastră”. Chiar este contraindicat să te urci la volan în condiții de stres. Dacă ești începător, ești la examen, și se mai și urlă la tine sunt șanse foarte mari să pici, în ciuda pregătirii temeinice. Orice profesor știe că poți face praf un elev la examen oricât de bine pregătit ar fi acesta. Să lase aroganța și atitudinea recalcitrantă. Dumnealor sunt în timpul serviciului, nu-i ia nimeni de-acasă din plapumă în timpul dumnealor liber. Ce sunt așa iritați și cu capsa pusă tot timpul?!! Joacă un rol social, sunt examinatori și examinatorii fără examinați și-ar pierde obiectul muncii. Ei trebuie să examineze obiectiv și atât. Candidații nu sunt recruți să primească ordine și nici să se strige la ei. Mai mult respect reciproc și mai puțină teroare psihologică!!!

  • Dima spune:

    Sunt multe probleme in ceea ce priveste obtinerea unui permis auto in judetul Arges:
    1. Timpul de asteptare.
    Asa cum stie deja toata lumea si candidatii chiar o traiesc pe pilelea lor, durata intre finalizarea cursurilor si sustinerea probei teoretice, durata dintre proba teoretica si cea practica, respectiv durata dintre doua probe practice (in cazul in care ai picat examenul) este pur si simplu o bataie de joc la adresa candidatilor care platesc dosarul (scoala), taxa de permis, fisa medicala etc. Efectiv te trezesti platind toate aceste taxe si cand e vorba sa dai examenul, abia apuci sa dai de 2-3 ori intr-un an. Din experienta mea personala (2021) m-am apucat de scoala de soferi in februarie si traseul l-am dat abia in septembrie.
    2. Atitudinea politistilor de la ghisee si a examinatorilor
    E adevarat ca trebuie sa fie exigenti si sa ii promoveze doar pe cei care se prezinta pregatiti la examen. DAR de ce nu pot da dovada de respect fata de candidati si de o atitudine profesionalista si obiectiva? De ce simt nevoia sa isi verse toate frustrarile in timpul examenelor? Deseori adopta o atitudine terorista si intimidanta doar pt ca e singurul loc in care se pot simti si ei cineva, in fata bietului candidat care deja e plin de emotii si stie ca reusita lui la examen depinde si de toanele dlui examinator in ziua aia.
    3. Spaga
    Da, traim in Arges si Argesul se afla in Romania. Doar ca in ultimii ani Argesul s-a mai emancipat, iar permisul nu se mai ia pe bani ca pe vremuri. Nu se mai ia dand bani direct politistului, vreau sa zic. Acum banii se storc de la candidatii nevoiti sa faca dosar dupa dosar, sa dea examen dupa examen. Banii circula si credeti-ma ca in final ajung tot acolo unde ajungeau si acum cativa ani, doar ca acum e totul legally correct.
    Sa avem drumuri bune, zic!

  • Mihai spune:

    Cu cât maimuța se urcă mai sus în copac cu atât mai tare i se vede dosul roșu. Așa și cu acești agenți semidocți cărora li s-a pus pixul și decizia în mână și care, în frustrarea lor de angajați de mâna a doua, își varsă frustrările pe tinerii din Argeș. În loc să examineze corect, fac cote de promovabilitate și stabilesc ei anticipat câți să treacă și câți să pice intr-o zi anume ca să zică ,,vedeți ce greu e la Pitești, ce corecți am devenit, mai catolici decât Papa”. Lasați vrăjeala cu exigenta!!! E doar aparentă. Dacă vrea să te pice, te pică cu sau fără cameră. Îți bagă vreo 2 neasigurări, zicând ca n-a vazut el ca ai intors capul suficient si-o taiere de banda pe undeva si caput, s-au facut 21 de puncte. Asta e mentalitatea de Romania, asistentele medicale urla la pacientii mai rau ca doctorii si stabilesc cine in fața cui intră în cabinet, secretarele te dau afara din birou, functionarii fac pe niznaiu în instituții publice, iar agentii cu o amarâtă de scoala facuta pe pile sau trasă de păr te joaca tontoroiul si urla la cetățeni mai abitir ca generalii de stat major. Când aștia toți sunt în serviciul populației si nu invers. Prostul până nu-i fudul nu e prost destul Treziți-vă, oameni buni din adormire!!!

  • Miruna spune:

    Poliția Română, în general, nu-și cunoaște rostul pe lume. Nu vezi picior de echipaj de la rutieră pe stradă. Stau la colț la Univ. Brâncoveanu să dea amenzi pentru centură în timp ce în oraș e haos. Dar examinatorii sunt killeri, ei își fac treaba dom’le ca să se ducă buhu de Pitești și din extrema cealaltă. La ghișeu dai de-o piți în uniformă care te fac cu ou și cu oțet că ea n-are timp, ca ea e ocupata, că ea nu asteaptă dupa tine si sa pui mâna sa te miști mai repede cu hârțoagele. Vai, săraca! La traseu dai de niște satane puși să execute aleatoriu… sau nu pe cine vor mușchii lor în ziua aia. DRPCIV Argeș o rușine!!

  • Florin spune:

    Împreună cu prefectura să găsiți alt traseu de plecare la proba practică ,cel de la stadion e foarte greu pentru un începător mai ales sensul giratoriu din Războieni de care examinatori își bate joc de cei care sânt la proba practică ,Pentru un începător trebuie un traseu mai ușor până capătă experiență ,și examinatori sa fie cu zâmbetul pe buze sa le de-a încredere nu aroganți și să-ți fie frica sa mai te urci în mașină

  • Minca marian spune:

    Ca un comentariu. Scurt.si elevii sunt slabi pregatiti si examinatori gretosi.cu mici excepții

  • Dumitrescu Catalin spune:

    Probabil că SRPCWC din Arges e cel mai prost serviciu din tara, nesimțirea funcționarilor de acolo depășește orice imaginație. Cât despre domnii și doamnele examinatori tot respectul altfel te vede lumea când îi spui elevului la urcarea în mașină ” data viitoare sa vii fara cercel in ureche” era clar că cercelul dăunează grav conducerii preventive .

  • Ilustrul anonim spune:

    Din păcate s.au făcut multe abuzuri de ordin financiar și acestea continuă până în ziua de astăzi. Instructorii în complicitate cu poliția NU oferă servicii de Calitate tocmai în scopul de a pica și a relua școală. Este inadmisibil și contrar tuturor principiilor de bună practică și etică, morală să se tragă pe spinarea candidaților și ca instructor să NU te asiguri ca în cele 3 până la 12 luni de pregătire candidatul să nu treacă prin toate scenariile posibile și prin foc și pară. Ceea ce confirmă din nou o sintagmă și mai veche decât „ai luat permisul la PITEȘTI” aceea că, din păcate, în școală românească, chiar și cea de conducători auto „intri bou și ieși vacă”. Rușine pentru acest început de secol. De trei ori rușine! DNA ar trebui să se autosesizeze și instructorii împreună cu poliția rutieră trași la răspundere pentru MALPRAXIS. Pentru că noi cetățenii onești nu mai avem nici puterea de a ne lupta cu un sistem ticăloșit și Corupt care Nu lucrează în INTERESUL NOSTRU așa cum ar fi normal și nici nu știm cum și la cine să mai cerem ajutor.

  • Dimcea spune:

    Nu cred ,că această generație de milițieni își va spala rușinea șpăgii în care s-au născut. Restul e gargara.

  • florin spune:

    dupa mecla din poza se vede ca-i scaldat in multa „smoala” iar prefectul face un pârţ d-aia nu mai poate.mi-am ridicat buletinul reinoit vai de mine ce simandicoseala.astia daca se duc la privat intr-o luna faliment scrie pe firma aia.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3