- Publicat de: Ionela Iordachita
- 8-11-2022, ora 10:47
- Interviu, Știri
-
Material realizat de: Alex Ivan, Ionela Iordachita
Exclusiv. Șeful de la Permise: „Nu este atât de ușor să obții permisul în Argeș”
Exclusiv. Șeful de la Permise: „Nu este atât de ușor să obții permisul în Argeș”
Începând din octombrie 2021, comisarul-șef Dragoș Mecu a preluat conducerea prin delegație a Serviciului Public de Permise și Înmatriculări Auto Argeș.
În luna august a acestui an, s-a organizat concurs pentru acest post, comisarul-șef obținând funcția pe termen nelimitat.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ePitești.ro, Dragoș Mecu (foto) a vorbit pe larg despre situația actuală de la acest serviciu, despre problemele din trecut și despre prioritățile pe care le are pentru acest mandat.
Ambiția sa este aceea ca Serviciul pe care îl conduce să fie cât mai performant și mai rapid în a satisface nevoile cetățenilor care apelează la el.
DECLARAȚII ÎN EXCLUSIVITATE
ePitești: Care sunt obiectivele principale pe care le aveți în această funcție?
Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:
Încă din luna octombrie 2021, de când am preluat conducerea SPCRPCIV Argeș, inițial ca împuternicit și ulterior ca șef serviciu, am avut ca obiective principale reducerea timpului de așteptare între proba teoretică și cea practică pentru obținerea permisului de conducere, creșterea numărului lucrătorilor de la nivelul serviciului, atestarea ca și examinatori a cât mai multora dintre aceștia și extinderea numărului de ghișee în vederea preluării și soluționării cererilor privind preschimbarea permiselor de conducere și înmatricularea vehiculelor, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea programărilor on-line de la o zi la alta, iar timpul de așteptare la ghișeu să fie redus semnificativ.
ePitești: Care este gradul de promovare la examenul de obținere a permisului auto?
Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:
„PROMOVABILITATEA SE ÎNCADREAZĂ ÎNTRE 50-60%”
În ceea ce privește proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere, promovabilitatea se încadrează între 50-60% din numărul total al candidaților care susțin această probă.
Dintre cei declarați admiși la proba teoretică și o susțin pe cea practică reușesc să promoveze circa 45-50%, acest procent fiind în ușoară creștere față de anii precedenți când promovabilitatea se încadra în intervalul 35-40%.
Acest aspect se datorează atât lucrătorilor serviciului – care depun eforturi susținute pentru a examina un număr cât mai mare de candidați, aceștia dând dovadă de disponibilitate chiar și în weekend, cât și a candidaților care se prezintă mai bine pregătiți.
ePitești: Aveți personal suficient în raport cu solicitările?
Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:
„SOLICITĂRI PENTRU SUPLIMENTARE”
Având în vedere că județul Argeș are o populație destul de numeroasă și numărul solicitărilor privind activitățile desfășurate în cadrul serviciului este unul foarte mare, s-au făcut solicitări pentru suplimentarea numărului de funcții în statutul de organizare al unității, deoarece chiar dacă în momentul de față avem încadrați un număr maxim de lucrători, activitatea acestora este la cel mai înalt nivel pe tot parcursul programului de lucru.
Încă mai există situații în care cetățenii sunt nevoiți să aștepte pentru soluționarea cererilor: ca exemplu, timpul de așteptare între proba teoretică și practică, pentru obținerea permisului de conducere, este de circa 1 lună de zile pentru municipiul Pitești și circa 45 de zile pentru Curtea de Argeș și Câmpulung.
Chiar dacă acest timp a fost redus de la 3 luni, avem ca obiectiv, în viitorul apropiat, reducerea acestora, iar pentru a putea realiza acest lucru este necesar un număr cât mai mare de examinatori, fără a afecta activitatea ghișeelor.
Pe lângă activitatea de examinare la proba practică, la care am făcut referire anterior, nu trebuie uitată nici activitatea lucrătorilor la ghișee.
Pentru susținerea probei teoretice avem ca obiectiv suplimentarea numărului de locuri la înregistrarea dosarelor și a numărului candidaților care susțin proba teoretică, dar pentru a putea realiza acest lucru se impune deschiderea unui ghișeu suplimentar pentru înregistrare dosar și creșterea numărului de stații din sala de examinare, ceea ce presupune existența a cel puțin doi lucrători în plus față de ce avem în momentul de față.
Pentru activitatea de înmatriculare, pe lângă solicitări primite de la persoanele fizice, există un număr foarte mare de solicitări venite de la persoanele juridice, existența uzinei Dacia de la Mioveni contribuind semnificativ la acest număr ridicat, iar activitatea de la sediul secundar, cel de la Câmpulung, este susținută tot de lucrătorii de la ghișeele de la sediul din Pitești, toate acestea ducând la un volum de muncă foarte ridicat.
SUPLIMENTĂRI DE GHIȘEE
Pentru a putea eficientiza activitatea de înmatriculare a vehiculelor, intenționez, ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, să suplimentez numărul ghișeelor deschise publicului, dar și să cresc activitatea din backoffice, astfel încât să existe lucrători separați de cei din ghișee care să soluționeze cererile venite de la Uzina Dacia și pe cele din punctul secundar de lucru.
Toate obiectivele menționate anterior au la bază suplimentarea numărului lucrătorilor de la SPCRPCIV Argeș, astfel încât să crească disponibilitatea față de cetățeni, dar în același timp să fie redusă oboseala fizică și psihică a lucrătorilor. Serviciile de calitate pot fi oferite doar de personal bine pregătit, dar și mulțumit de condițiile de la locul de muncă.
Toate schimbările de până la momentul actual s-au produs datorită efortului depus de întreg colectivul serviciului, dar cum bine știți, pe termen lung, efortul fizic și psihic la un nivel extrem de ridicat duce la o îmbunătățire a activității în relație cu cetățeanul.
ePitești: Cum priviți modificările recente sau avute în vedere privind examenul de obținere auto?
Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:
Referitor la modificările privind examenul pentru obținerea permisului de conducere, după cum am precizat și anterior, promovabilitatea la proba practică se află pe un trend ascendent. Cu toate că avem ca obiectiv creșterea promovabilității, criteriile de examinare a candidaților și exigențele examinatorilor rămân la un standard înalt, în conformitate cu prevederile OMAI 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.
Ca și modificare recentă, s-a suplimentat numărul examinatorilor atât prin mutare de la alte structuri, detașare de la IPJ Argeș, cât și prin delegare din cadrul județelor limitrofe a unor lucrători.
De asemenea, pentru punctul de lucru Câmpulung s-au suplimentat numărul zilelor de examinare, efectuându-se activități marți, miercuri și joi, față de o singură zi la două săptămâni, cum era până în luna septembrie 2022.
ePitești: Cum veți proceda pentru a șterge din mentalul colectiv vorba “Ai luat permis la Pitești”, cu referire la scandalurile din trecut?
Dragoș Mecu, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Argeș:
„PROCENTELE VORBESC DE LA SINE”
Ținând cont de amploarea scandalurilor de la acel moment, este greu să ștergi din mentalul cetățeanului această expresie, dar procentele vorbesc de la sine. Jumătate dintre doritori reușesc să treacă de proba teoretică, iar dintre aceștia mai puțin de jumătate trec și de cea practică, deci cifrele confirmă o exigență ridicată din partea examinatorilor, iar această expresie cu rădăcini mai vechi de 10 ani nu mai are acoperire în practică, ba mai mult, doar cei foarte bine pregătiți „iau permisul la Pitești”.
Concluzionând, cei care doresc să obțină permisul de conducere să se bazeze pe cunoștințele teoretice și aptitudinile practice acumulate pe parcursul școlii, deoarece acestea stau la baza promovării examenului pentru obținerea permisului de conducere în județul nostru.