Donaris 930 x 122

ion iliescu

Ion Iliescu, din nou urmărit penal în Dosarul Mineriada

Fostul președinte al României, Ion Iliescu este din nou urmărit penal în Dosarul Mineriada.

Citiți și: Luminile și umbrele lui Constantin Nicolescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea procurorilor de la Parchetul General pentru redeschiderea urmăririi penale, privind moartea a patru persoane în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a publicat sentința.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. (…) constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al PICCJ – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză”, este sentința pronunțată, joi, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Citiți și: ION ILIESCU NU IESE ÎN LUME DE ZIUA LUI

De asemenea, Înalta Curte „confirma redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penala și Criminalistică”.  

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021”.

În decembrie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus restituirea la Parchetul Militar a dosarului, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate.

Reamintim că, partea principală a dosarului Mineriadei a fost trimisă în instanţă de procurorii militari în iunie 2017, Ion Iliescu fiind acuzat, alături de Petre Roman, Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, pentru comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii.

Sursă foto: Evenimentul Zilei

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

New Profesional Consult 570×90