930 x122 grota rece

lege promulgată

Legea a fost promulgată de Iohannis! Va fi obligatoriu în România

Apar în continuare vești noi pentru români.

Citiți și: A fost promulgată legea! Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Va deveni obligatoriu în toată România! Decretul a fost semnat joi, 5 mai, de către președintele Klaus Iohannis și vizează completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Noua lege vizează operatorii economici, dar și instituțiile și autoritățile publice care de acum vor fi obligate să accepte și plata cu carduri efectuată atât fizic cât și online, a impozitelor, taxelor sau amenzilor.

Concret, legea prevede introducerea obligaţiei operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică şi a instituţiilor şi autorităţilor publice de a accepta, pe lângă plata fizică cu carduri de debit, de credit sau preplătite, şi plata cu carduri efectuată online, notează Economica.net.

CE PREVEDE LEGEA

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi, tarife, alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât şi prin aplicaţii care facilitează acceptarea plăţilor electronice”, prevede legea.

Mai mult decât atât, documentul mai prevede și că autoritățile menționate anterior sunt obligate să accepte plata cu cardul și de la distanță sau online. În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să pună în implementare sistemul electronic modern de plată la distanţă.

EXCEPȚII

Există însă și excepții. De la această obligație sunt exceptate entităţile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice.

Totodată, aceste entităţi au obligaţia de a se conforma cerinţelor în termen de 12 luni de la data la care zona în care sunt amplasate este deservită de reţele de comunicaţii electronice.

Foto descriptiv

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3