SMART KIDS 930X122

olimpiada națională de limba engleză

Ministrul Educației, despre olimpiada de la Pitești: ”Nu se confirmă reclamațiile”

Într-o intervenție pentru postul de televiziune Aleph News, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre Olimpiada Națională de Limba Engleză care a fost organizată la Pitești, în perioada 17-21 aprilie 2022, olimpiadă care a stârnit valuri de critici din partea elevilor participanți și părinților acestora. Aceștia s-au plâns de modul în care a fost organizat evenimentul, de la condițiile de cazare, până la premiile oferite.

Citiți și: Pitești. Tragedie! A fost găsit fără suflare în casă!

Declarația lui Sorin Cîmpeanu:

Decizia managerială este investigată, vom vedea în ce măsură au fost erori de decizie managerială. Este primul lucru pe care doresc să vi-l spun. Al doilea lucru, pentru a înțelege foarte bine contextul, ca ministru al Educației, după doi ani de pauză 2020-2021, am insistat să se organizeze Olimpiadele Naționale pentru ca acești copii să aibă șansa de a demonstra că sunt cei mai buni.

Este vorba de circa 100 de mii de participanți la faza locală și faza județeană și este vorba despre peste 13 mii de elevi, la care se adaugă 3 mii de profesori, la faza națională. Sun 79 de olimpiade naționale, care au fost organizate într-un număr de 30 de județe. La acestea, după cum am spus, au participat și participă 13 mii de elevi dintre cei mai buni elevi, de care trebuie să avem grijă. O să vă explic imediat și ce înseamnă că trebuie să avem grijă.

Citiți și: Pitești. Un șofer a facut prăpad și a fugit!

Alocațiile pentru cazare și mâncare

Planul Ministerului Educațional, un plan integral de susținere a performanței și nu mă joc deloc cu cuvintele, presupune intervenții pe cel puțin 3 paliere: în primul rând bursele au crescut la 500 de lei pe lună pentru elevii care au rezultate la aceste olimpiade, deci este un sprijin important. În al doilea rând, alocația pentru cazare și masă pentru un elev a fost ani de-a rândul 50 de lei pe zi, un cuantum ridicol în opinia mea. A fost crescut la 100 de lei pe zi la olimpiada de care vorbim. Este de asemenea o sumă în care este dificil să te încadrezi, iar propunerea ministerului, și sper să fie acceptată de Guvern, va fi ca de îndată, adică în zilele următoare, pentru viitor, alocația să fie crescută la 200 de lei pe zi, alocație de cazare și masă pentru olimpici.

Premiile acordate olimpicilor

Al treilea lucru, premiile acordate elevilor olimpici, cei mai buni, care au un cuantum minim de 65 de lei pentru mențiune, 100 de lei pentru premiul trei, 200 de lei premiul doi și maxim 300 de lei premiul întâi, vor crește. Propunerea Ministerului Educației este să crească la 1000 de lei pentru premiul întâi, 700 de lei pentru premiul doi, 500 de lei pentru premiul trei și 300 de lei pentru mențiune. Deci, bursele deja există, premiile vor fi mărite, la fel și alocația pentru cazare și masă, adică ce este mai important pentru recunoașterea performanței acestor copii, dincolo de aceste accidente pe care o să încerc să le explic atât cât pot fi ele explicate. (…)

”În județul Argeș nu se confirmă reclamațiile”

Pentru condițiile logistice am spus că vom investiga. Deja investigăm. Am cerut fiecărui inspector școlar județean să explice, să detalieze condițiile în care au fost organizate lucrurile. La nivel preliminar, pot să vă spun că în județul Argeș nu se confirmă reclamațiile, deoarece în județul Argeș la 100 de lei alocație de cazare și trei mese pe zi s-au făcut eforturi ca să poată fi cazați absolut toți elevii în pensiuni. Deci, toți elevii participanți la Olimpiada de Limba Engleză au fost cazați în pensiuni.

Au fost 90 de profesori voluntari care și-au pus la dispoziție mașinile personale pentru alte acțiuni decât prezența la Școala ”Matei Basarab”, unde au fost duși cu autocare și cu antemergător de la Poliție pentru a se deplasa la timp, în siguranță și fără stres. Cei 90 de profesori care și-au pus la dispoziție, cu titlu voluntar, mașinile pentru a lua copiii de la gară, pentru a-i duce la gară și pentru a asigura pe parcursul a câtorva zile transportul merită mulțumirea mea și au mulțumirea mea.”

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

2 comentarii

 • Mama de olimpic la nationala de engleza spune:

  Sa verifice dl ministru listele initiale (trimise in teritoriu) cu repartizarea pe cele 4 hoteluri si sa le compare cu cele finale. Sa urmareasca, de ex. judetul Galati. Apoi sa verifice la ISJ-uri acordorile initiale semnate de parinti, pe 11 aprilie, de exemplu (nu cele finale, in urma schimbarii locatiei). Apoi sa ne spuna si noua cum a ajuns Dinastia in circuitul celor 4 hoteluri pentru cazarea copiilor. Nu mai intrebam de ce comisia centrala a fost la alte doua, caci este in firea lucrurilor ca profesorii de rang inalt sa nu se amestece cu elevii calificati la nationala!
  Dar, mai intai, sa verifice modul in care s-au afisat rezultatele finale, fara a se vedea cine a facut contestatie, cate contestatii au fost si ce punctaje au fost … „remediate”. Si, daca nu se plictiseste, sa verifice si conditiile de desfasurare pentru proba audio-video.
  Iar, daca nu se descurca, il invit pe Booking sau Google pentru a vedea calificativele si pentru a citi recenziile de la Dinastia si poate o contacteaza si pe dna indp. Dracea Sima, pentru alte lamuriri legate de cele care „nu se confirma”. Poate sa ma contacteze si pe mine.
  Sunt mama elevei care a luat locul 1 la clasa a 9 a. Sau chiar pe fiica mea.
  Multumim, Pitesti, pentru „magiunul” maroniu servit (cei prezenti la festivitate stiu la ce ma refer)!

 • Un simplu cetatean ( daca mai conteaza pentru cineva) spune:

  Am citit intamplator ce a scris doamna inspector din Arges ( despre ,,povestea cu zane …si ce mai era pe acolo ) ; am urmarit apoi ce a aparut la TV ,pe diverse canale si mi se pare ca este specific romanesc sa incercam ascundem sub pres ce nu da bine .
  Insa ce nu mi se pare corect este ca ministrul invatamantului sa vina sa vorbeasca despre ce urmeaza ( nu stim cand au fost luate deciziile despre aceste mariri de sume pentru castigatori ,caci nu au fost comunicate decat in,, valtoarea ” momentului ) cand se cer explicatii pentru ceea ce s-a intamplat deja ( nu numai sumele modice pentru castigatori ci si conditiile de desfasurare a probelor ,de cazare ,mancare ,transport ,petrecerea timpului liber ) .
  Ministerul( caci sunt destui angajati pe acolo si cu siguranta exista unii responsabili pentru bunul mers al lucrurilor ,pentru imbunatatirea desfasurarii concursurilor invatand din greselile din trecut ) ar fi trebuit sa se preocupe de aceste lucruri inaintea acestei faze finale a olimpiadei ( indiferent de materie si locatie) caci ,asa cum spune dl ministru ,dansul a insistat sa aibe loc olimpiada dupa 2 ani de pauza.
  Poate ,pentru verificare ,ar trebui sa mearga incognito ,sa se cazeze pe unde au stat elevii ,sa manance ce au mancat elevii ,sa se deplaseze pe unde s-au deplasat elevii si asta dupa ce vin rezultatele investigatiilor despre care dansul vorbeste ca sunt in derulare .
  Ar trebui poate sa se gandeasca si la faptul ca daca nu sunt prea multe comentarii referitoare la ceea ce s-a intamplat ,nu inseamna ca sunt doar ,,rautacioase ” cele existente ci pur si simplu oamenii sunt satui de atat fatarnicie sau poate unora( din sistem ) le este teama de repercursiuni
  ( si atunci isi inghit amarul experientei si merg mai departe ) .
  Poate dl ministru ar trebui sa se gandeasca sa creeze un formular ANONIM ( ca acela in care elevii au primit dreptul sa -si dea cu parerea despre profesori ,asa cum mi-a spus copilul meu ca se intampla in prezent la scoala ) in care sa ceara opinia tuturor participantilor si atunci s-ar putea sa descopere inclusiv adevatul sau poate ar trebui sa apeleze la un fel de ,,client misterios ” ( ca in privat ).
  In rest ce sa spun ; multa bafta pe viitor tutorora ( angajati preocupati ai statului pentru bunul mers al lucrurilor ,cadre didactice si elevi olimpici ) .
  O zi buna .

570 X 90 CAPRA 3