930 x122 grota rece

Altă seară boierească cu pian

Am avut plăcerea să fiu prezent la acest proiect care a început săptămâna trecută, programul se găseşte pe  www.serilelipatti.ro. Sufletulaltacestui proiect este doamna Saviana Diamandi, profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Şi aşa s-a pus în operă proiectul Serile Lipatti la Conacul de la Fundăţeanca.  Deci în conacul construit de marele pianist şi muzician Dinu Lipatti se ascultă muzică. Consiliul Judeţean Argeş pune la dispoziţie iubitorilor de muzică piteşteni un autocar care-i duce şi aduce la şi de la conac. Este cred că unul din cele mai frumoase proiecte culturale la care am fost martor.

În această seară după ce doamna Diamandi ne-a prezentat piesele care au fost prezentate în această seară de 10 octombrie 2012. Seara aceasta a fost dedicată pianului, instrumentul lui Dinu Lipatti. Pentru că aceste bucăţi muzicale au fost interpretate pe pianul Bechstein aparţinând pianistului.

Muzica oferită de doi interpreţi tineri şi talentaţi este o muzică a repertoriului romantic. Prezentarea muzicii ce urma a fi interpretate s-a făcut pe fundalul sonor a unei sonate de Mozart în interpretarea lui Lipatti oferită de Societatea Română de Radio. Am aflat astfel că Liszt şi Rahmaninov au călătorit în Statele Unite peste ocean cu vaporul împreună cu pianele lor.

alt
Artur Bocăneanu

Primul la pian a fost studentul Arthur Bocăneanu care a interpretat Preludiu, coral şi fugă de

alt
Nicoleta Luca

Cesar Franck.

A urmat pianista Nicoleta Luca cu studii la Iaşi şi Bucureşti şi perfecţionări în Germania.  Ea ne-a oferit un program bogat:

Sonata în fa minor K280 şi Fantezia în do minor K 475de W. A. Mozart,

Impromptu nr. 3 op.142 de Franz Schubert

Noveletta nr.1 şi nr 8 de Robert Schumann

Toccata (din suta op.10) de George Enescu şi în final

Preludiu în sol diez minor op. 32, nr. 12 de Serghei Rahmaninov.

În final am fost invitaţi la un pahar cu vin Fetească Regală de Ştefăneşti (pe care n-o mai găsim în Piteşti!) şi cozonac.

Frumoasă seară!

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90